Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Pelgrim op oorlogspad
Boek

Pelgrim op oorlogspad ([2017])/ Herman Verweij

Verslag van een langeafstandswandeling door de dichter in het voetspoor van zijn vader en oom, die in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland te werk werden gesteld.

Aanwezigheid

Recensie

Herman Verweij (geboren in 1945) is dichter en ervaren pelgrim. Eerder liep hij al eens naar Rome en naar Assisi, waar hij ook boeken over schreef. Dit keer is zijn doel geen traditioneel bedevaartsoord, maar loopt hij in de sporen van zijn vader en zijn oom die in de Tweede Wereldoorlog te werk werden gesteld in Duitsland. Daarnaast traceert hij de verhalen van twee verzetshelden uit Venlo, de plaats waar Verweij woont en vanwaar hij vertrekt. Zijn doel is Neumark, waar de bruinkoolfabriek stond waar zijn vader dwangarbeid verrichtte. Zijn reis loopt via kamp Amersfoort, kamp Westerbork en Osnabrück. Tegen zijn zin moet hij de reis onderbreken vanwege een blessure; pas vijf jaar later kan hij de tocht voltooien. Het boek is net zo goed een reisverslag als een reflectieve exercitie. Natuurlijk over het oorlogsverleden en de doorwerking daarvan, maar ook over zijn eigen leven. Een goed geschreven reisverslag met meerwaarde, in het ritme van een wandeling met een aantal gedichten als bonus.

Specificaties

Nederlands | 9789463381567 | 146 pagina's

Titel Pelgrim op oorlogspad
Auteur Herman Verweij
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2017]
Overige gegevens 146 pagina's - kaart - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463381567
PPN 408614935
Rubriekscode Duitsland 992
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wandeltochten; Duitsland; Reisbeschrijvingen ; Wandeltochten; Nederland; Reisbeschrijvingen ; Duitsland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Duitsland