Onzichtbaar Nederland
DVD

Onzichtbaar Nederland ([2017])/ regie Jan Kooijman, Geert Rozinga, voiceover Roel Bentz van den Berg

Acht afleveringen waarin met foto's van toen en nu en via historische animaties en datavisualisatie de veranderingen in het landschap van Nederland zichtbaar worden gemaakt.

Aanwezigheid

Recensie

Achtdelige documentaireserie van de VPRO waarin aan de hand van acht thema's een visuele reis door de tijd wordt gemaakt. Nederland is in de loop van de eeuwen steeds opnieuw ingericht, bedijkt, volgebouwd en afgebroken. Door middel van foto's, bewegend beeld, historische animaties en datavisualisatietechnieken worden deze veranderingen in beeld gebracht. Uitgangspunt in elke aflevering is een gebeurtenis die grote invloed heeft gehad op de verandering van ons landschap. De eerste aflevering heeft als thema 'contact': waardoor is het land bereisbaar en bereikbaar geworden? Bruggen, wegen en spoorwegen werden aangelegd en verdwenen weer. In de tijd van Napoleon werd een systeem aangelegd van houten seinen op (kerk)torens, in 1980 werd de autotelefoon geïntroduceerd, binnenkort wordt het 5G-netwerk uitgerold. Bij het thema 'gezondheid' zien we onder meer een nu verlaten quarantaineterrein midden in de Rotterdamse haven, miltvuurbosjes in Friesland, waar begraven koeien nog steeds zeer gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid en een animatie laat zien hoe een virus binnen enkele dagen miljoenen mensen in de wereld kan besmetten. Verder onder meer de thema's energie, voedsel en water.

Specificaties

Nederlands | 871867225295

Titel Onzichtbaar Nederland
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Jan Kooijman ; Geert Rozinga ; Roel Bentz van den Berg
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : VPRO, [2017] - [Capelle aan de IJssel] : MoCD
Overige gegevens 2 dvd-video's (280 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Nederlands gesproken - Videoversie van het televisieprogramma: Nederland : VPRO, 2016/2017 - Bevat: Disc 1: Contact ; Energie ; Stad ; Water ; Disc 2: Industrie ; Gezondheid ; Voedsel ; Veiligheid
ISBN 871867225295
PPN 409044431
Rubriekscode 719.12
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ruimtelijke ordening; Nederland; Geschiedenis
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Ruimtelijke ordening

Relaties/Serie

Verder kijken
Boek

Verder kijken top collectie publieke omroep (2015-...)

vol.
Uitgeleend