Pax Romana
Boek

Pax Romana oorlog en vrede in de Romeinse tijd ([2017])/ Adrian Goldsworthy, vertaling [uit het Engels] Roelof Posthuma

Overzicht van de uitbreiding van het Romeinse rijk vanaf de allereerste opkomst van Rome tot aan de keizertijd, met daarbij veel aandacht voor het leven onder de Romeinse heerschappij, het provinciebestuur, zelfverrijking van bevelhebbers en de leefomstandigheden van zowel Romeinen als ingelijfde volkeren.

Aanwezigheid

Recensie

De kracht van 'Pax Romana' zit hem in eerste instantie niet in de zoveelste reconstructie van de Romeinse geschiedenis. Natuurlijk, de vaardige hand van Goldsworthy zorgt weer voor voldoende leesgenot. Hij voert de lezer mee vanaf de opkomst van Rome, de jaren van de Republiek, als de Romeinen de ene na de andere oorlog voeren en een steeds groter gebied gaan beheersen, tot en met de periode van de Romeinse keizers: het Principaat. Dan gaat het vooral over de handhaving van het rijk, dat verreweg het grootste deel van de bekende wereld omvat. Maar het zijn met name de wat beschouwende (tussen)hoofdstukken, bijvoorbeeld over handelaren die de legioenen vaak voorafgingen, het bestuur van de provincies als middel tot zelfverrijking van Romeinse hoogwaardigheidsbekleders en het verschil in leefomstandigheden tussen de Romeinen en provinciebewoners, waarin het vakmanschap van de schrijver tot uitdrukking komt. Het kloeke boek bevat twee katernen foto's, een tijdlijn, woordenlijst, een uitgebreide bibliografie en dito notenapparaat.

Specificaties

Nederlands | 9789401909921 | 512 pagina's

Titel Pax Romana : oorlog en vrede in de Romeinse tijd
Auteur Adrian Goldsworthy
Secundaire auteur Roelof Posthuma
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Omniboek, [2017]
Overige gegevens 512 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Pax Romana : war, peace, and conquest in the Roman world. - London : Weidenfeld & Nicolson, (c)2016
ISBN 9789401909921
PPN 408050993
Rubriekscode 923.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Romeinse Rijk
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Romeinse Rijk