Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Dick Bruna, kunstenaar
Boek

Dick Bruna, kunstenaar (2015)/ Caro Verbeek

Dick Bruna werd wereldberoemd met Nijntje. Behalve de ontstaansgeschiedenis van Nijntje is er aandacht voor zijn boekomslagen, geinspireerd door moderne meesters uit de kunstgeschiedenis. Met afbeeldingen in kleur van de boeken. Voor vakcollecties jeugdliteratuur.

Aanwezigheid

Recensie

In deze catalogus naar aanleiding van een tentoonstelling in 2015 in het Rijksmuseum Amsterdam wordt het werk van Dick Bruna geplaatst in de context van kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw die hem geïnspireerd hebben en een grote invloed op zijn werk hebben gehad. In interviews heeft Bruna zijn inspiratiebronnen altijd genoemd, maar niet eerder werd de kunsthistorische rode draad in zijn oeuvre beschreven. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt aangegeven welke invloed kunstenaars als Willem Sandberg, Hendrik Werkman, Matisse of kunststromingen zoals de Franse avant-garde of De Stijl (bijv. Rietveld) op de boekomslagen van Dick Bruna hebben gehad. Afbeeldingen van werken van de kunstenaars worden naast boekomslagen geplaatst waardoor de invloed direct duidelijk wordt. Het tweede deel is helemaal gewijd aan de ontstaansgeschiedenis van Nijntje. Bijzonder is de metamorfose van de oren en de plaats van de ogen van Nijntje door de jaren heen. Het mooi vormgegeven boek is een welkome aanvulling op de literatuur die er al verschenen is over Dick Bruna. Voor zowel kunstliefhebbers als mensen die geïnteresseerd zijn in jeugdliteratuur en -illustraties.

Specificaties

Nederlands | 9789491714580 | 99 pagina's

Titel Dick Bruna, kunstenaar
Auteur Caro Verbeek
Instelling /Rijksmuseum, Amsterdam
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Rijksmuseum, 2015
Overige gegevens 99 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Verschenen bij de tentoonstelling Dick Bruna, kunstenaar, Rijksmuseum Amsterdam, 27 augustus-15 november 2015 - Engelse uitgave onder de titel: Dick Bruna, artist
ISBN 9789491714580
PPN 396114067
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bruna, Dick
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Bruna