Carpe diem
Boek

Carpe diem de geschiedenis van een culturele kaping ([2017])/ Roman Krznaric, vertaald [uit het Engels] door Rogier van Kappel

Cultuurhistorische zelfhulpgids waarin het aloude begrip 'carpe diem' ('pluk de dag') van een nieuwe inhoudelijke betekenis wordt voorzien, waarin plezier, persoonlijke groei en maatschappelijke relevantie samengaan.

Aanwezigheid

Recensie

Carpe Diem, ofwel 'pluk de dag' is al eeuwenlang een begrip. Weinigen weten dat het een zinsnede is uit een gedicht van de Romeinse dichter Horatius. Dit gedicht is vooral een melancholisch geformuleerde levensles, maar intussen heeft Carpe Diem diverse andere ladingen gekregen. Zodoende mag gesproken worden van een culturele kaping van de oorspronkelijke intenties van Horatius. Dit boek analyseert hoe Carpe Diem enerzijds een hedonistisch levensmotto werd, maar ook hoe de mindfulness-beweging invulling geeft aan het begrip. Geïllustreerd met historische en actuele voorbeelden, maar ook met liedteksten en filmfragmenten probeert de schrijver Carpe Diem een meer inhoudelijke betekenis te geven, waarbij plezier, persoonlijke groei en maatschappelijke relevantie samen gaan. Deze verkenning biedt de lezer inzicht in de eigen mogelijkheden om kansen te pakken en spontane acties te verzinnen gericht op levenskwaliteit en maatschappelijke verandering. Door de prettige schrijfstijl en brede insteek is het een geslaagd cultuurhistorisch zelfhulpboek dat Carpe Diem een nieuwe, relevante invulling geeft.

Specificaties

Nederlands | 9789025905132 | 336 pagina's

Titel Carpe diem : de geschiedenis van een culturele kaping
Auteur Roman Krznaric
Secundaire auteur Rogier van Kappel
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Ten Have, [2017]
Overige gegevens 336 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuur opgave, register - Vertaling van: Carpe diem regained. - Londen : Unbound, (c)2017
ISBN 9789025905132
PPN 408050616
Rubriekscode 909
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Levenskunst; Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Levenskunst