Rein Stuurman
Boek

Rein Stuurman een leven met vogels : zijn leven en werk in woord en beeld ([2016?])/ tekst drs. Henk Heijnen

Biografie van Rein Stuurman (1900-1984), lange tijd ' de beste tekenaar en schilder van vogels in Nederland'; tevens een tijdsbeeld van de belangstelling voor de vogelbescherming en de ontwikkeling van de beweging van vogelaars.

Recensie

Dit is een boek voor vogelaars en andere liefhebbers van de Nederlandse natuur. Rein Stuurman (1900-1984) gold lange tijd als 'de beste tekenaar en schilder van vogels in Nederland'. Zijn werk is meestal realistisch, maar hij maakte ook sterk gestileerde houtsnedes, die niettemin levendig blijven. Stuurman koos al jong voor een leven als illustrator. Hij zag tot zijn verdriet in dat voor hem geen carrière als autonoom beeldend kunstenaar was weggelegd, hoewel dat niet zozeer aan zijn artistiek talent lijkt te liggen als wel aan zijn eigen weigering andere thema's te kiezen. Dit uiteraard prachtig geïllustreerde boek laat ook ander werk van Stuurman zien, zoals illustraties voor kinderboeken. Het is ook een geschiedenis van de omgang van Nederlanders met hun vogels, de natuur- en vogelbescherming en het verschil dat enkele individuen, zoals Stuurman, gemaakt hebben. Nico de Haan van de Vogelbescherming Nederland schrijft in een voorwoord hoe hij als scholier in de ban raakte van vogels door Stuurmans vogelplaatjes, die in pakken koffie meeverpakt zaten en in een album geplakt moesten worden. Prachtig geïllustreerde, complete biografie van 'de beste tekenaar en schilder van vogels in Nederland' en tijdsbeeld over de ontwikkeling van onze natuur- en vogelbescherming.

Specificaties

Nederlands | 9789082643503 | 192 pagina's

Titel Rein Stuurman : een leven met vogels : zijn leven en werk in woord en beeld
Uniforme titel Rein Stuurman, een leven met vogels
Auteur Rein Stuurman
Instelling /Stichting Uitgeverij Noord-Holland, Wormer ; /Willem Jansen Stichting ; /Stichting Kunst zonder Rugwind
Secundaire auteur Henk Heijnen
Type materiaal Boek
Uitgave [Wormerveer] : Stichting Uitgeverij Noord-Holland, [2016?]
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties - 23 × 25 cm
Annotatie Uitgave op initiatief van Stichting Kunst zonder Rugwind - Zaanse Schilderkunst 1600-1950, in collegiale samenwerking met de Willem Jansen Stichting en Stichting Uitgeverij Noord-Holland - Met literatuuropgave
ISBN 9789082643503
PPN 409011355
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Stuurman, Rein ; Vogels; Afbeeldingen
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Stuurman