Willem Frederik Hermans als filosoof
Boek

Willem Frederik Hermans als filosoof (maart 2017)/ Rainer Erich Scheichelbauer, tekstbewerking en redactie Rob Bindels en Hebriena Jongma

Kritisch essay over de invloed van de filosofie en (vak)filosofen op het werk van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995).

Recensie

Essay over de schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995) en diens opinies over filosofie en (vak)filosofen in relatie tot zijn wereldbeschouwing en schrijverschap. De filosoof en neerlandicus Rainer Erich Scheichelbauer baseert zich op polemische beschouwingen die Hermans hierover schreef en op diverse interviews. Scheichelbauer is kritisch ten aanzien van de wijze waarop Hermans zich bediende van filosofisch gedachtegoed om zijn standpunt te onderbouwen. Hermans beriep zich zowel op Nietzsches chaostheorie als op een strikt sciëntisme dat van de natuurwetenschap een oplossing van alle filosofische problemen verwacht. Om de kloof tussen beide te overbruggen maakte hij (een verkeerd) gebruik van de taalfilosofie van Ludwig Wittgenstein. Scheichelbauer analyseert welke denkfouten aan Hermans' constructie ten grondslag liggen en laat zien hoe Hermans in interviews de ruimte kreeg om onzorgvuldig te argumenteren. Interessant essay waarin voor het eerst wordt gereflecteerd op de filosofische relevantie van een van de belangrijkste Nederlandse auteurs uit de twintigste eeuw.

Specificaties

Nederlands | 9789079020393 | 94 pagina's

Titel Willem Frederik Hermans als filosoof
Auteur Rainer Erich Scheichelbauer
Instelling /Uitgeverij Huis Clos
Secundaire auteur Rob Bindels
Type materiaal Boek
Uitgave Rimburg : Huis Clos, maart 2017
Overige gegevens 94 pagina's - 20 cm
Annotatie Oplage: 750 exemplaren - Met literatuuropgave
ISBN 9789079020393
PPN 409261076
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hermans, Willem Frederik
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Hermans

Relaties/Serie

Huis Clos essay
Boek

Huis Clos essay (2009-...)

vol. 12
Uitgeleend
Huis Clos-reeks
Boek

Huis Clos-reeks (1986-...)

vol. 65
Uitgeleend