De mug en de kaars
Boek

De mug en de kaars vriendenboekjes van adellijke vrouwen, 1575-1640 ([2017])/ Sophie Reinders

Overzichtswerk van vriendenboekjes van adellijke meisjes in de Noordelijke Nederlanden in de zestiende en zeventiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Het poesiealbum heeft zijn oorsprong in het album amicorum uit vroegere eeuwen. Deze vriendenboekjes fungeerden destijds zoals de sociale media tegenwoordig doen: vrienden delen gemeenschappelijke herinneringen, ondersteunen elkaar, roddelen, geven vorm aan hun identiteit of flirten als een mug die danst om de kaars. Dit boek richt zich op de vriendenboekjes van meisjes met blauw bloed uit de zestiende en zeventiende eeuw. Ze bevatten honderden inscripties, vaak meerdere op een bladzijde en in slordig handschrift neergeschreven. Het zijn liederen, rijmpjes, spreuken, citaten, commentaren of afbeeldingen. De vriendenboekjes van twee huwbare nichtjes, uit Gelderland en Overijssel, worden uitvoerig toegelicht. De meisjes, familieleden en vrienden krijgen een gezicht. Hun leefwereld in het kasteel op het platteland en in hun huis in de stad wordt beschreven. Aan de hand van de inscripties krijgen hun opvoeding en de normen en waarden op het gebied liefde en vriendschap volop aandacht. De vriendenboekjes bieden hierdoor een fascinerende inkijk in het sociale leven van hun jonge adellijke eigenaressen. Met schitterende illustraties in kleur, eindnoten, literatuuropgave en overzichten van de albumeigenaressen en bestudeerde alba amicorum.

Specificaties

Nederlands | 9789460043260 | 527 pagina's

Titel De mug en de kaars : vriendenboekjes van adellijke vrouwen, 1575-1640
Auteur Sophie Reinders
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, [2017]
Overige gegevens 527 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460043260
PPN 410945846
Rubriekscode Nederlands 852.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Alba amicorum; Vrouwen; Adellijke personen; 16e eeuw ; Alba amicorum; Vrouwen; Adellijke personen; 17e eeuw
Trefwoord Gelderland
Zutphen
Adel
Alba Amicorum
Geschiedenis; 16e eeuw
Geschiedenis; 17e eeuw
Persoonsnaam Eck, Rutghera van (?-1640)
Eck, Catharina van (?-1641)
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Poëzie