Verdreven voor de Atlantikwall
Boek

Verdreven voor de Atlantikwall ontruiming en afbraak van de Nederlandse kuststreek, 1942-1945 ([2017])/ Geert-Jan Mellink, Peter Saal, Steven van Schuppen

Het is 1942. Driehonderdduizend Nederlandse bewoners worden gedwongen hun huis te verlaten en elders onderdak te zoeken. Woningen en gebouwen worden afgebroken, schootsvelden en tankgrachten aangelegd. De bezetter ontruimt een hele kuststreek om de Atlantikwall aan te leggen. Het aanzicht van plaatsen als Den Haag, Katwijk, Hoek van Holland, IJmuiden en Den Helder is onherkenbaar veranderd. Begin 1944 zetten de Duitsers grote delen van Zeeland en Zuid-Holland onder water waardoor nog eens zestigduizend mensen moeten evacueren en duizenden hectares vruchtbaar land voor jaren onbruikbaar werden. De schade is onherstelbaar. Dit vrijwel onbekende verhaal, dat de levens van honderdduizenden Nederlanders heeft beinvloed, wordt na vijfenzeventig jaar nu voor het eerst in al haar volledigheid verteld. Verdreven voor de Atlantikwall is een uitgebreide en vlot geschreven documentatie van een bijna vergeten verhaal met veel nog nooit eerder gepubliceerde en zeldzame foto's. De auteurs, Geert-Jan Mellink, Peter Saal en Steven van Schuppen, zijn al jaren betrokken bij verschillende onderzoeks- en onderwijsprojecten die de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall tot onderwerp hebben.Geschiedenis van de bouw van het Nederlandse deel van de Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan voor de bewoners van de kuststrook.

Aanwezigheid

Recensie

In tien hoofdstukken plus een epiloog wordt de geschiedenis verteld van de bouw van het Nederlandse deel van de Atlantikwall plus de gevolgen voor de bevolking langs de kust. Ook de inundaties in het voorjaar van 1944 en de gevolgen na de oorlog, waar honderdduizenden Nederlanders mee te maken kregen, worden besproken. Dit boek, voorzien van talloze foto's en kaarten, vult een lacune in onze kennis van de bezettingstijd. Hoewel Lou de Jong in zijn standaardwerk dit onderwerp bespreekt, was dat noodzakelijkerwijs op een beperkte schaal. Andere, latere uitgaven legden de nadruk op het militaire aspect. Deze uitgave richt zich daarentegen op de organisatie en uitvoer van de ontruimingen en de ingrijpende gevolgen voor de burgerbevolking inclusief de wederopbouw. Het enige kritiekpunt is dat de studie zich richt op zes locaties: IJmuiden, Den Helder, Katwijk, Den Haag-Scheveningen, Hoek van Holland en Schouwen-Duiveland. Zo ontstaat weliswaar een representatief, maar niet een compleet beeld van het onderwerp.

Specificaties

Nederlands | 9789462581708 | 192 pagina's

Titel Verdreven voor de Atlantikwall : ontruiming en afbraak van de Nederlandse kuststreek, 1942-1945
Auteur Geert-Jan Mellink
Secundaire auteur Peter Saal ; Steven van Schuppen
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2017]
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462581708
PPN 405350104
Rubriekscode 399.63
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Atlantikwall; Nederland
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Verdedigings-werken