Wie ben ik
Boek

Wie ben ik (kissie vol met leugens) : biografie: Klaas Theodorus Hermans (maart 2017)/ Metje Blaak, tekstredactie: Hansje Verbeek ; eindredactie: Clasiena Douma

In de ik-vorm geschreven biografie van een Amsterdamse kunstenaar, die tot op hoge leeftijd vooral werd gevormd door zijn relaties met vrouwen.

Recensie

Metje Blaak, voormalig prostituée en ook bekend als voorzitster van de belangenvereniging 'De Rode Draad', heeft onder meer al enkele biografieën over 'afwijkende' Nederlanders en haar voorlopige autobiografie geschreven. Ook in dit levensverhaal van Klaas Theodorus Hermans, beter bekend als de Amsterdamse schilder Theo Hermans, spelen typische vrouwenlevens - waaronder die in de prostitutie - een grote rol. Hermans had een af en toe geestelijk ontsporende moeder en zocht als jongetje vaak bescherming bij 'de tantes' van een tante die in de Amsterdamse rosse buurt werkte. Hij maakte als kind de Tweede Wereldoorlog mee, was te jong om te begrijpen wat er met zijn joodse vriendje David gebeurde, maakte de hongerwinter mee. Daarna werd hij naar een seminarie gestuurd, maar hij koos toch niet voor een carrière in de rooms-katholieke moederkerk, omdat hij van vrouwen, seks en erotiek hield - zoals later uit de onderwerpkeuze van veel schilderijen zou blijken. Metje Blaak was zijn buurvrouw in de Nes in Amsterdam, en nam het voor hem op toen hij uit zijn atelier daar gezet dreigde te worden. Een geschiedenis van een gewoon leven dat bijzonder werd door een meer dan normale empathie met familie, vrienden en surrogaat-ouders, vooral de prostituees onder hen. Geschreven in de ik-vorm.

Specificaties

Nederlands | 9789082187458 | 184 pagina's

Titel Wie ben ik : (kissie vol met leugens) : biografie: Klaas Theodorus Hermans
Auteur Metje Blaak
Secundaire auteur Hansje Verbeek
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Ocelot, maart 2017
Overige gegevens 184 pagina's - illustraties - 22 cm
ISBN 9789082187458
PPN 409229563
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hermans, Klaas Theodorus; Biografieën
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Hermans