Het nut van het nutteloze
Boek

Het nut van het nutteloze een manifest over kennis, kunst en cultuur (2017)/ Nuccio Ordine, met een essay door Abraham Flexner ; vertaling [uit het Frans] Els Naaijkens

Kritiek op het huidige rendementsdenken, met een verdediging van zaken met een waarde die niet in geld is uit te drukken, zoals literatuur, kunst, waardigheid en liefde.

Aanwezigheid

Recensie

De Italiaanse filosoof en literatuurwetenschapper Nuccio Ordine (1958) maakt zich grote zorgen over de naar zijn mening rampzalige invloed van het rendementsdenken op wat van waarde is, maar niet in geld valt uit te drukken: zaken als literatuur, onderwijs, kunst, waardigheid en liefde. Hij heeft steun voor zijn visie gevonden in de geschriften van tal van denkers en schrijvers uit heden en verleden, van Plato en Ovidius tot Dante, Shakespeare en Kant. Het resultaat lijkt nog het meest op een optocht: een spandoek voorop en een lange rij sympathisanten erachter. De boodschap is duidelijk en indringend, maar de fragmenten worden niet tot een geheel. Met literatuurverwijzingen in eindnoten. Als appendix is een essay uit 1937 van de Amerikaanse onderwijsdeskundige Abraham Flexner (1866-1959) opgenomen: 'Het nut van nutteloze kennis'.

Specificaties

Nederlands | 9789061317128 | 191 pagina's

Titel Het nut van het nutteloze : een manifest over kennis, kunst en cultuur
Auteur Nuccio Ordine
Secundaire auteur Abraham Flexner ; Els Naaijkens
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Utrecht : Erven J. Bijleveld, 2017
Overige gegevens 191 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: L'utilità de l'inutile : un manifest
ISBN 9789061317128
PPN 384005276
Rubriekscode 905.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cultuurfilosofie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Cultuurfilosofie