Op zoek naar George
Boek

Op zoek naar George een reis door de twintigste eeuw aan de hand van het leven van een onbekende man (januari 2017)/ Kim Heijdenrijk

Reconstructie van het trieste leven van een in 1903 geboren 'gewone' Hagenaar, grotendeels levend in een tijd dat er nog geen sprake was van welvaart.

Recensie

Na een journalistieke loopbaan zoekt Kim Heijdenrijk (1979) informatie over de historie van haar woongebied, het Regentessekwartier in Den Haag. Op Marktplaats vindt zij een ansichtkaart uit 1916, met als afzender een bewoner van 'Gesticht Groenestein', een rooms-katholiek weeshuis, ooit gelegen aan de Loosduinseweg. Aangetrokken tot de tekst op de kaart gaat zij op zoek naar het leven van de afzender: George Krul. Op het internet vindt zij een stamboom van diens familie. Zij ontdekt dat George geboren is in 1903 en dat zijn moeder 'krankzinnig' was, meerdere kinderen had en onder armoedige omstandigheden leefde. Een vader was er niet. Hoewel Kims intensieve onderzoek haar in deze levensbeschrijving ook naar Brabant bracht, ligt de nadruk op de vele plekken in Den Haag. Het misbruik van kinderen in 'Groenestein', zowel geestelijk en lichamelijk als seksueel, blijft niet onvermeld. Zij verwijst daarbij onder andere naar publicaties en gesprekken met oud-bewoners. De stijl van het boek doet denken aan Annejet van der Zijl. Magnifiek verhaal voor een debuut; Heijdenrijk toont zich een veelbelovend schrijfster.

Specificaties

Nederlands | 9789492495044 | 269 pagina's

Titel Op zoek naar George : een reis door de twintigste eeuw aan de hand van het leven van een onbekende man
Auteur Kim Heijdenrijk
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Nederhorst den Berg : Uitgeverij Water BV, januari 2017
Overige gegevens 269 pagina's - illustraties - 23 cm
ISBN 9789492495044
PPN 40851454X
Rubriekscode 934.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Weeskinderen; Nederland; 20e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Families