Old filth
Boek

Old filth (2014)/ Jane Gardam

Een bejaarde rechter kijkt terug op zijn veelbewogen leven, vanaf zijn geboorte in het koloniale Maleisië tot zijn leven als eenzame gepensioneerde weduwnaar nu.

Aanwezigheid

Recensie

Als de gepensioneerde Engelse rechter Sir Edward Feathers (80) na de dood van zijn vrouw contact krijgt met zijn nieuwe buurman, ooit een gehate collega, en daarna twee nichtjes terugziet komt het verleden terug. Zijn moeder stierf na zijn geboorte in Maleisië, zijn koele vader bekeek hem niet en stuurde hem op zijn vijfde naar een pleeggezin in Wales waar hij mishandeld werd. Na goede kostschooljaren wordt zijn rechtenstudie in Oxford vertraagd door de oorlog, waarin hij geen actieve dienst doet. Na de oorlog afgestudeerd wordt hij eerst advocaat, later succesvol rechter in Hongkong. Hij maakt nu zijn testament, bekent een moord en vliegt tenslotte naar Singapore, waar hij na aankomst overlijdt. De belangrijke Engelse auteur (1928) kreeg voor haar romans o.a. tweemaal de Whitbread Prize en een Booker Prize-nominatie. Ook in deze mooie roman, deels gebaseerd op de jeugd van Rudyard Kipling, wordt een serieus thema (ouderdom) met subtiele Engelse humor verwerkt tot een heel boeiend verhaal, dat speelt met herinneringen, waarheid en droom. Wit omslag met een zwartwitfoto van een bepruikte rechter. Recent vertaald als 'Een onberispelijke man'*.

Specificaties

Engels | 9780349139494 | 259 pagina's

Titel Old filth
Auteur Jane Gardam
Type materiaal Boek
Editie Reissued;
Uitgave London : Abacus, 2014
Overige gegevens 259 pagina's - 20 cm
Annotatie Oorspronkelijke druk van deze uitgave: 2005. - Oorspronkelijke uitgave: Londen : Chatto $ Windus, 2004 - Wordt gevolgd door: The man in the wooden hat, en door: Last friends
ISBN 9780349139494
PPN 410246557
Thematrefwoord Ouderdom
Taal Engels