Terug naar Berlijn
Boek

Terug naar Berlijn de terugkeer van een vluchteling (2017)/ Verna B. Carleton, vertaald [uit het Engels] door Natalie Koch

Een half-Joodse verzetsman die Duitsland in 1934 halsoverkop moest ontvluchten, keert na twintig jaar ballingschap in Engeland terug in Berlijn om contact te zoeken met zijn familie.

Aanwezigheid

Recensie

Indrukwekkende roman over de uiteenlopende manieren waarop Duitsers hebben gereageerd op het naziregime van Hitler. De half-Joodse verzetsman Erich Dahlberg, die Duitsland in 1934 halsoverkop moest ontvluchten, keert in de jaren vijftig terug naar Berlijn om contact te zoeken met zijn familie. Twintig jaar heeft hij als Erik Devon in Engeland geleefd, waar hij is getrouwd met de Engelse Nora. De jaren van ballingschap hebben Erik bitter gestemd over het gemak waarmee de Duitsers na de oorlog zijn begonnen met de wederopbouw, alsof er niets gebeurd is. De verhalen van zijn familieleden die de oorlog aan den lijve hebben ondervonden, doen Erik inzien dat zijn harde oordeel niet de hele waarheid is. Hij leest brieven die zijn vader schreef in de gevangenis: beslist niet de laffe man voor wie Erik hem hield. Is Erik eigenlijk wel de held die tot oordelen bevoegd is? Deze moreel rijkgeschakeerde roman laat zien dat ieder mens een verhaal heeft met hoogte- en dieptepunten. De schrijfster Verna Carleton (1914-1967) emigreerde in 1933 naar Mexico, waar zij bevriend was met onder anderen Frida Kahlo.

Specificaties

Nederlands | 9789021405292 | 349 pagina's

Titel Terug naar Berlijn : de terugkeer van een vluchteling
Auteur Verna B. Carleton
Secundaire auteur Natalie Koch
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 2017
Overige gegevens 349 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Back to Berlin : an exile returns. - Boston : Little, Brown & Company, 1959
ISBN 9789021405292
PPN 409228982
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Nazi's ; Jodenvervolging
Taal Nederlands