Het huis aan het meer
Boek

Het huis aan het meer een verhaal over Duitsland ([2017])/ Thomas Harding, vertaald [uit het Engels] door Mechtild Claessens

Aan de hand van de geschiedenis van de bewoners van een huis nabij Berlijn wordt een beeld gegeven van de Duitse geschiedenis in de twintigste eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek geeft letterlijk wat het belooft: één huis, vijf families, honderd jaar Duitse geschiedenis. De vijf families wonen achtereenvolgens in een huis aan een meer vlak bij Berlijn. Het werd gebouwd in 1927 als buitenhuis. Een nazaat van de bouwer onderzocht vanaf 2013 wie er hadden gewoond en hoe hun levens eruit hadden gezien. Het is een buitengewoon indringend verhaal geworden. De bewoners leven eerst in de Weimarrepubliek, vervolgens in nazi-Duitsland en de DDR en tenslotte in de Bondsrepubliek. Dat drukt steeds een stempel op hun leven en op het wonen in het huis. De families volgen elkaar op en hebben elkaar daardoor gekend. Ze laten allemaal hun sporen na die aan het huis kunnen worden afgelezen. Vlak bij het huis ligt een dorp en in de nazitijd een klein vliegveld dat in en na de oorlog een niet onbelangrijke rol speelde. Uiteindelijk begint het verval en rond 2014 dreigde het gesloopt te worden. Oud-bewoners en dorpsbewoners redden het en uiteindelijk werd het in 2015 een monument. Een historisch onderbouwd, zeldzaam goed tijdsdocument, boeiend tot het eind. Met foto's in zwart-wit, enkele stambomen, kaartjes en plattegronden, eindnoten, een literatuurlijst en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789029506984 | 443 pagina's

Titel Het huis aan het meer : een verhaal over Duitsland
Auteur Thomas Harding
Secundaire auteur Mechtild Claessens
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2017]
Overige gegevens 443 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met index, literatuuropgave - Vertaling van: The house by the lake. - London : Windmill Books, 2015
ISBN 9789029506984
PPN 409228729
Rubriekscode Duitsland 945
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Duitsland; 20e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Duitsland