Kalle
Boek

Kalle (2017)/ Tom Moorhouse, vertaling [uit het Engels] Aimée Warmerdam ; met illustraties van Sonja Evers ; redactie Immeke Krabbe

De ratten Splinter en Kalle zijn broers en heel verschillend. Samen maken ze op een gevaarlijke tocht om hun ware rattennaam te verdienen. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Kalle is een rustige en verstandige rat. Als zijn moeder hem vraagt op zoek te gaan naar zijn broer Splinter, gaat hij meteen op pad. Kalle is ongerust, in een dolle bui heeft zijn zorgeloze en onbezonnen broer besloten om zijn naam te verdienen. Daar is hij als 'jongeling' nog niet klaar voor. Want buiten het veilige nest van de doornhaag loeren vele gevaren. Dit verhaal, dat doet denken aan 'Waterschapsheuvel', begint en eindigt op de schutbladen met een introductie van de ratten. Daarna volgt er een wat lastig te lezen, vage proloog. Met dit verhaal is de auteur genomineerd voor de Carnegie Medal 2017. Een van zijn eerdere jeugdboeken, 'De lokroep van de rivier'*, werd in 2015 ook genomineerd voor deze prijs. Het binnenwerk heeft sfeervolle zwart-witte tekeningen. Als dierecoloog aan de Universiteit van Oxford heeft de auteur veel dieren en hun gedrag onderzocht, waaronder het gedrag van woelratten. Het draagt bij aan deze onderhoudende en spannend geschreven dierenroman over vriendschap, trouw en respect. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789050116114 | 251 pagina's

Titel Kalle
Auteur Tom Moorhouse
Instelling /Stichting Uitgeverij Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging
Secundaire auteur Aimée Warmerdam ; Sonja Evers ; Immeke Krabbe
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Zeist : KNNV Uitgeverij, 2017
Overige gegevens 251 pagina's - zwart-wit illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Trickster. - Oxford : Oxford University Press, 2016
ISBN 9789050116114
PPN 408335173
Genre dierenleven
Thematrefwoord Ratten ; Zoektochten
Taal Nederlands