25 eeuwen theologie
Boek

25 eeuwen theologie teksten, toelichtingen ([2017])/ kernredactie: Laurens ten Kate & Marcel Poorthuis, redactieteam: Welmoet Boender, Mirjam Elbers, Abdelilah Ljamai, Michiel Op de Coul, Rinse Reeling Brouwer

Inleiding tot het denken van Griekse, Romeinse, joodse, christelijke en islamitische theologen en filosofen, met korte, kenmerkende fragmenten uit hun werken.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek van ruim 730 pagina's is de afsluiting van een megaproject dat al in 2010 begon. In honderd hoofdstukjes, geschreven door 36 experts, wordt een globaal overzicht gegeven van de (West-)Europese theologiegeschiedenis van christendom, jodendom en islam. De redacteurs laten theologie rond 1400 v.Chr. beginnen met de bijbelse profeten en de Griekse wijsgeren, en tot ruwweg het jaar 2000 doorlopen. De laatste en enige nog levende theoloog die besproken wordt, is Jürgen Moltmann. Iedere theoloog of stroming wordt kort besproken, waarna een relevante, vertaalde primaire tekst volgt. Een inleiding dus in theologisch denken voor een breed theologisch-geïnteresseerd publiek. Sommige keuzes zijn opmerkelijk. Zo wordt de joodse geleerde Rasji niet besproken en ook de Kabbala is vrijwel afwezig, terwijl minder bekende joodse denkers wel worden besproken. En wel Gunning en Bavinck, maar geen Abraham Kuyper of Harrie Kuitert; wel Spinoza en Nietzsche, maar geen Kant of Hegel (of Darwin). Met kritische blik lezen dus, maar het boek is wel een mijlpaal en zal een standaardwerk worden. Voorzien van kleine portretjes van de besproken denkers, literatuuropgaven bij elk hoofdstuk en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789461059307 | 739 pagina's

Titel 25 eeuwen theologie : teksten, toelichtingen
Secundaire auteur Laurens ten Kate ; Marcel Poorthuis ; Welmoet Boender
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2017]
Overige gegevens 739 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789461059307
PPN 353459259
Rubriekscode 233
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Theologie; Europa; Geschiedenis; Opstellen
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Theologie