Verlichte gedichten
Boek

Verlichte gedichten creatief en taalbeschouwelijk omgaan met poëzie : voor jongeren van 9 tot 14 jaar ([2017])/ Joris Denoo

Hoe interpreteer je gedichten? Via gedichten van de auteur zelf komen allerlei aspecten van poezie aan bod. Vanaf ca. 14 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Hoe geef je een leuke les over poëzie op de basisschool of in de onderbouw van de middelbare school? De auteur van deze uitgave hoopt daar een antwoord op te geven. Kun je een les bouwen rondom thema's als voetbal of bomen? Welke trucs gebruiken dichters? In dit boekje staan vijf sleutels die toegang geven tot een gedicht: interpreteer vanuit het standpunt van de dichter, vanuit de positie van de lezer, vanuit de tekst, vanuit de tijd waarin het gedicht geschreven is of vanuit een genre. Dat zijn al prima benaderingen. Verder vinden wij in dit boekje veel gedichten van de hand van de Vlaamse schrijver zelf, die soms als voorbeeld dienen. Eenvoudige vormgeving met gedichten op een zachtgele achtergrond. Met registers op thema en trefwoorden. Veel ideeën zijn leuk, zoals een tekst husselen en daarvan een gedicht maken, teksten lezen over voetbal en die vergelijken met gedichten of een voetbalhaiku maken. Korte opdrachten zorgen ervoor dat leerlingen aan het denken worden gezet. Jammer dat de taal in het boekje wollig en omslachtig is en er geen concrete lesplannen in staan. Wel genoeg om inspiratie op te doen. In eerste instantie voor docenten met leerlingen van ca. 9 t/m 14 jaar, ook voor hen die in opleiding zijn, maar ook voor leerlingen zelf (vanaf ca. 13 jaar).

Specificaties

Nederlands | 9789463441216 | 125 pagina's

Titel Verlichte gedichten : creatief en taalbeschouwelijk omgaan met poëzie : voor jongeren van 9 tot 14 jaar
Auteur Joris Denoo
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : Acco, [2017]
Overige gegevens 125 pagina's - 21 cm
Annotatie Met index, literatuuropgave
ISBN 9789463441216
PPN 409612235
Rubriekscode 475.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Poezieonderwijs; Basisonderwijs; Didactiek
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Poëzieonderwijs