De Ploeg, het expressionisme en de architectuur
Boek

De Ploeg, het expressionisme en de architectuur ([2017])/ Kees van der Ploeg, redactie Doeke Sijens

Architectuurstudie waarin acht Groningse architecten en hun werk besproken worden en de parallellen met De Ploeg, de kunstenaarsvereniging van schilders uit het begin van de twintigste eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Op basis van een gefundeerde omschrijving van het expressionisme komt de auteur, architectuurdocent in Groningen, tot een bespreking van een achttal Groningse architecten. Hun werk sluit aan bij het bouwen van de Amsterdamse School, dat voortkomt uit het Duitse expressionisme en weer valt te vergelijken met art déco en kubisme. Deze architectuur gaat terug op innerlijke verwerking van emotie en visie en sluit aan op een positief en constructief verlangen na de Eerste Wereldoorlog. Er is een parallel met de middeleeuwen, de late gotiek, in de voorkeur voor kleurrijk glas-in-lood, baksteen en de gebroken boogvorm en geometrie van vooral kerken, maar ook scholen en villa's enzovoort. Die plastische werking vindt men ook bij De Ploeg, de kunstenaarsvereniging van schilders waarbij zich korte tijd, 1920-medio jaren dertig, enige architecten aansloten. Deze uitgave van De Ploeg bevat prachtige foto's, ook in detail, van hun architectuur, waarmee duidelijk wordt dat de Groningse architecten nauw aansloten op hun tijdgenoten elders.

Specificaties

Nederlands | 9789462582033 | 122 pagina's

Titel De Ploeg, het expressionisme en de architectuur
Auteur Kees van der Ploeg
Instelling /Stichting De Ploeg, Groningen ; /Groninger Museum
Secundaire auteur Doeke Sijens
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2017]
Overige gegevens 122 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Uitgave i.s.m. Stichting De Ploeg en het Groninger Museum - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789462582033
PPN 409089826
Rubriekscode 716.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bouwkunst; Groningen (stad); 1921-1930 ; Ploeg, De (kunstenaarskring) ; Amsterdamse School (bouwkunst)
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Bouwkunst