De hel van Huntington
Boek

De hel van Huntington een mensonterende ziekte belicht, een taboe doorbroken ([2016])/ Renske Schut, eindredactie: Natasja Ververs

Geschiedenis van een patiente met de ziekte van Huntington, een erfelijke, op den duur dodelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast en waarvoor geen geneesmiddel of behandeling bestaat.

Recensie

Het onderwerp is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. De eerste symptomen openbaren zich meestal tussen het 35ste en 45ste levensjaar, maar kunnen ook eerder of later in het leven optreden. Dat uit zich onder meer in onwillekeurige (choreatische) bewegingen die langzaam verergeren, verstandelijke achteruitgang en een verscheidenheid van psychische symptomen. De ziekte leidt gemiddeld na zestien jaar tot de dood van de patiënt(e), meestal door bijkomende oorzaken, zoals longontsteking. De wijze waarop het onderwerp hier aan de orde gesteld en besproken wordt, is nieuw en verdient veel aandacht. Het gaat in het bijzonder over één aspect waarin deze ziekte uniek is: het 'doem'-karakter. De patiënt is meestal in de kracht van zijn leven en moet dan, als de diagnose gesteld is, vele jaren meemaken hoe zijn toestand naar lichaam, ziel en geest geleidelijk verergert, terwijl er curatief noch palliatief enig soulaas geboden kan worden. Het boek geeft ruim een dozijn korte biografisch 'verruimde' ziektegeschiedenissen met medische bijzonderheden. De zakelijke inhoud is eenvoudig en goed samengevat; de persoonlijke verhalen zijn uiterst adequaat geschreven.

Specificaties

Nederlands | 9789082602203 | 159 pagina's

Titel De hel van Huntington : een mensonterende ziekte belicht, een taboe doorbroken
Auteur Renske Schut
Secundaire auteur Natasja Ververs
Type materiaal Boek
Uitgave [Breda] : Argentum, [2016]
Overige gegevens 159 pagina's - 20 cm
ISBN 9789082602203
PPN 406909989
Rubriekscode 606.19
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ziekte van Huntington; Verhalen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Neurologische aandoeningen