Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan
Boek

Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan ([2017])/ Katjuscha Otte, Ingelies Vermeulen, redactie Textcase

Aandacht voor vriendinnen, verloofdes, modellen en collega's van en verzamelaarsters van het werk van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan (1872-1944).

Aanwezigheid

Recensie

Over Piet Mondriaan zijn talloze boeken verschenen. Dit boek belicht de kunstenaar op weer een andere manier: via de vrouwen die een rol in zijn leven speelden. Dit zijn vriendinnen, modellen, verzamelaarsters (Peggy Guggenheim, Helene Kröller Müller), collega's (Jacoba van Heemskerk, Marlow Moss), verloofdes (twee) en wellicht ook minnaressen. De biografieën en bezigheden van de vrouwen en het leven en werk van Mondriaan worden parallel en door elkaar heen beschreven. Helaas wordt niet altijd even duidelijk waar de invloed van de verschillende vrouwen hem nu precies in zit. Het boek is een aardige sfeertekening van het kunstenaarsmilieu waarin Mondriaan vertoefde. Ook krijgen we in vogelvlucht een beeld van de grote veranderingen in de kunst in de eerste helft van de 20e eeuw en van de rol die Mondriaan daarin speelde. Het boek is rijk geïllustreerd met vooral ook veel leuke en interessante foto's van de behandelde personen.

Specificaties

Nederlands | 9789462981317 | 214 pagina's

Titel Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan
Auteur Katjuscha Otte
Secundaire auteur Ingelies Vermeulen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : AUP, [2017]
Overige gegevens 214 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462981317
PPN 412684055
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mondriaan, Piet ; Doesburg, Nelly van ; Wiegand, Charmion von ; Heemskerck, Jacoba van ; Kröller-Müller, Helene Emma Laura Johanna ; Bienert, Ida ; Dreier, Katherine S. ; Guggenheim, Peggy ; Lissitzky-Küppers, Sophie ; Moss, Marlow ; Henri, Florence
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Mondriaan