Verhalen van de Romeinse kust
Boek

Verhalen van de Romeinse kust ([2017])/ Erick Kila, illustraties: Fred Marschall

Drie verhalen die zich afspelen in de tweede en derde eeuw na Christus, in de omgeving van Voorburg waar toen de Romeinse stad Forum Hadriani was gevestigd. Romeinse soldaten bewaakten de kust tegen plunderende piraten. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Deze bundel bevat drie lange verhalen. Twee daarvan spelen in de tweede eeuw na Christus. Alle drie de verhalen zijn gesitueerd in de omgeving van het huidige Voorburg, waar toen de Romeinse stad Forum Hadriani gevestigd was. De bewoners van het gebied hadden indertijd te maken met invallen van plunderende piraten. Romeinse soldaten bewaakten de kust. Er waren wachttorens, kleine forten en bij Katwijk aan Zee zelfs een groot ruiterfort, Brittenburg. In het eerste verhaal ziet een jongen hoe soldaten 's nachts met fakkels in de duinen op zoek zijn naar invallers. In het tweede verhaal moeten een meisje en haar opa uiteindelijk voor de piraten op de vlucht. Het derde verhaal mengt heden en verleden. Een Zuid-Hollandse jongen komt er door DNA-onderzoek achter dat hij afstamt van een Romeinse soldaat uit de derde eeuw. De auteur werd bij het schrijven van de verhalen geadviseerd door archeologen. Hij is goed in het oproepen van sfeer, maar zijn streven naar historische juistheid gaat ten koste van de spanning en het avontuur. Voorin een landkaart van het gebied in de Romeinse tijd en achterin een lijst met Romeinse namen en begrippen. Voor geoefende lezers vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789460100673 | 143 pagina's

Titel Verhalen van de Romeinse kust
Auteur Erick Kila
Instelling /Gemeente 's-Gravenhage
Secundaire auteur Fred Marschall
Type materiaal Boek
Uitgave [Rijswijk] : De Nieuwe Haagsche, [2017]
Overige gegevens 143 pagina's - zwart-wit illustraties - 21 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met Gemeente Den Haag, afdeling Archeologie & Natuur- en Milieueducatie (dienst Stadsbeheer)
ISBN 9789460100673
PPN 410342653
Genre historische roman
Thematrefwoord Romeinse Oudheid ; Zeerovers
Taal Nederlands