Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
IJsselmeergebied
Boek

IJsselmeergebied een ruimtelijk perspectief ([2018])/ Frits Palmboom, met foto's van Theo Baart ; en tekeningen van Frits Palmboom, Paul Broekhuisen e.a. ; eindredactie Ernst van Raaij

SAMENVATTING: "Het IJsselmeer is de binnenzee van Nederland: een weidse ruimte met vele gezichten en een bewogen geschiedenis, die grotendeels schuilgaat achter hoge dijken. Tot de aanleg van de Afsluitdijk was het een open zeearm, met eb en vloed, met zout en zoet water en af en toe een watersnood. Deze zeearm was de levenslijn voor Amsterdam, totdat door verzanding de neergang inzette. In de afgelopen eeuw was het IJsselmeer toneel van een heroisch landaanwinningsproject: de aanleg van de IJsselmeerpolders, aanvankelijk als landbouwareaal, later ook voor stedelijke bewoning, natuurontwikkeling en recreatie. Het gebied moest zichzelf steeds opnieuw uitvinden. 'IJsselmeergebied. Een ruimtelijk perspectief ' brengt het IJsselmeergebied in kaart vanuit verschillende invalshoeken: geomorfologie, geschiedenis, planologie en economie. Het boek onderzoekt ruimtelijke karakteristieken en presenteert ontwerpvoorstellen voor de toekomst. De dynamiek van de metropoolregio waarmee het gebied is vergroeid, het stagnerende ecosysteem, de gevolgen van de klimaatverandering en de recreatiedruk worden hierbij in overweging genomen. De tekeningen, kaarten en foto's in het boek zijn niet louter illustraties, maar vormen een wezenlijk onderdeel van het betoog: ze 'beschrijven' het landschap zoals het ooit was, nu is en nog kan worden."Overzicht in woord en beeld van de ruimtelijke ordening in het IJsselmeergebied in verleden en heden, met een blik op mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

Aanwezigheid

Recensie

Een prachtig boek, dat is ontstaan als resultaat van een vraag vanuit het (rijks-)Deltaprogramma aan de Van Eesteren-Leerstoel aan de TU Delft om de ruimtelijke opgaven in het IJsselmeergebied te onderzoeken. De manier waarop men de resultaten van dit onderzoek heeft weergegeven in deze 'atlas' van het IJsselmeergebied is indrukwekkend. Prachtige foto's (in kleur) en vele mooie handschetsen ondersteunen een goede analyse van het gebied en zijn ontstaansgeschiedenis. Vervolgens is een tiental (gouden) regels geformuleerd als handreiking voor de ontwikkelingen in de toekomst. Daarna worden perpectieven geschetst voor diverse delen van het IJsselmeergebied. Het is niet alleen een prettig lees-, maar zeker ook een kijkboek. Bevat inhoudsopgave, eindnoten en literatuurverwijzingen. Bedoeld voor eenieder die zich interesseert in de toekomst (en het ontstaan) van dit gebied.

Specificaties

Nederlands | 9789460042980 | 347 pagina's

Titel IJsselmeergebied : een ruimtelijk perspectief
Auteur Frits Palmboom
Secundaire auteur Theo Baart ; Ernst van Raaij
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, [2018]
Overige gegevens 347 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789460042980
PPN 408202955
Rubriekscode 719.12
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ruimtelijke ordening; IJsselmeergebied
Trefwoord Gelderland
Veluwemeer
Elburg
Harderwijk
Historische Geologie
Ruimtelijke ordening
IJssel
Veluwe
Stuwwallen
Dijken
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Ruimtelijke ordening