Sami  blood
DVD

Sami blood ([2017])/ regi Amanda Kernell

In de jaren 1930 wordt een 14-jarig Sami-meisje naar een kostschool voor Sami-kinderen gestuurd, waar de kinderen alleen Zweeds mogen praten en blootstaan aan vernederingen en discriminatie.

Aanwezigheid

Recensie

Regiedebuut van de Zweedse regisseur Amanda Kernell. In de jaren 1930 woont het 14-jarige Sami-meisje Elle-Marja in het Zweedse deel van Lapland met haar familie die van de rendierhouderij leeft. Samen met haar jongere zusje wordt Elle-Marja naar een kostschool voor Sami-kinderen gestuurd, waar de kinderen alleen Zweeds mogen praten en blootstaan aan vernederingen en discriminatie. Elle-Marja droomt van een leven in de stad en van studeren in Uppsala, maar daarvoor moet ze haar afkomst verloochenen en de banden met haar familie verbreken. De regisseur is zelf half Zweeds-half Sami. De recensenten geven 3-4 sterren. André Waardenburg (NRC 9-5-'17): '(...) het dilemma, aanpassen of vasthouden aan tradities, wordt minder pregnant geschetst dan mogelijk zou zijn geweest. Het spel van Sparrok, het historische inkijkje in een onbekende wereld en fraai vastgelegde details maken die tekortkoming meer dan goed. (...)' VPRO Cinema (vpro.nl): '(...) Fraai gefilmd drama, waarin debutante Lene Cecilia Sparrok schittert als standvastige tiener die haar eigen cultuur verloochent om 'erbij te horen'.' Winnaar van diverse prijzen, onder anderen 'Beste Scandinavische film' op het Göteborg Film Festival.

Specificaties

Zweeds | 8717249484196

Titel Sami blood
Uniforme titel Sameblod
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Amanda Kernell ; Lene Cecilia Sparrok
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Cinemien, [2017]
Overige gegevens 1 dvd-video (110 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Lene Cecilia Sparrok. - Zweeds en Sami gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Zweden : Nordisk Film Production Sverige, 2016 - Oorspronkelijke titel: Sameblod
ISBN 8717249484196
PPN 411331264
Thematrefwoord Lappen (volk)
Taal Zweeds