De Koude Oorlog
Boek

De Koude Oorlog een wereldgeschiedenis ([2017])/ Odd Arne Westad, vertaling [uit het Engels]: Annemie de Vries, Ineke van den Elskamp en Joost Mulder

Harvard-historicus beschrijft en analyseert de geschiedenis van de Koude Oorlog (1945-1991) en biedt een totaaloverzicht vanuit hedendaags perspectief.

Aanwezigheid

Recensie

Harvard-hoogleraar Westad geeft een totaaloverzicht van oorzaken, verloop en impact van de Koude Oorlog (1945-1991), het wereldwijde ideologie- en machtsconflict tussen het kapitalistische Westen o.l.v. de VS en de communistische wereld o.l.v. de Sovjet-Unie. Hij maakt duidelijk dat de kernwapenwedloop ondanks de goede afloop enorme risico's bracht, niet alleen tijdens de Cuba-crisis (1962). Zijn boek kenmerkt zich door afgewogen evaluaties en scherpe analyses, meer dan door sappige details. Ook weegt hij langetermijnontwikkelingen in politiek, economie en technologie. Hij beschrijft hoe Washington en Moskou direct na WO II van bondgenoten in tegenstanders veranderden. Hij toont de verwevenheid aan van het dekolonisatieproces met de Oost-West-tegenstelling. Hij zoomt o.a. in op Oost-Europa, China, Korea, Vietnam, Latijns-Amerika, India en het Midden-Oosten. Aan het eind van de Koude Oorlog noemde de VS zich winnaar (maar trok geen lessen), terwijl een vernederd, beroofd en geïsoleerd Rusland zijn wonden likte. Zo is de wereld nog steeds instabiel. Degelijk, helder geschreven betoog.

Specificaties

Nederlands | 9789000343638 | 751 pagina's

Titel De Koude Oorlog : een wereldgeschiedenis
Auteur Odd Arne Westad
Secundaire auteur Annemie de Vries ; Joost Mulder ; Ineke van den Elskamp
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Houten : Spectrum, [2017]
Overige gegevens 751 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The Cold War. - Allen Lane, (c)2017
ISBN 9789000343638
PPN 410840513
Rubriekscode 929.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Koude oorlog; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Koude oorlog