Toen mijn vader een struik werd
DVD

Toen mijn vader een struik werd ([2017])/ regie Nicole van Kilsdonk

Er is oorlog uitgebroken. Toda's vader moet weg om het land te verdedigen. Toda (10) blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Drama van Nicole van Kilsdonk (Patatje oorlog; Ventoux) naar het boek uit 2010 van Joke van Leeuwen. De 10-jarige Toda woont met haar vader (Teun Kuilboer) in een niet genoemd land, haar moeder is lang geleden teruggegaan naar haar vaderland. Wanneer er burgeroorlog uitbreekt, wordt haar vader opgeroepen als soldaat en gaat Toda bij haar oma (Anneke Blok) wonen. Als het te gevaarlijk wordt, stuurt oma Toda naar haar moeder in het buurland, waar geen oorlog is. Toda krijgt te maken met mensensmokkelaars, hulpverleners en een gedeserteerde soldaat en sluit vriendschap met een jongetje dat ze 'Plakkie' noemt. De recensenten geven tussen de 2 en 4 sterren. VPRO Cinema (vpro.nl) vindt 'de uitwerking te braaf' en de filmstijl 'geijkt nostalgisch'. Kevin Toma (Volkskrant 23-3-'17) schrijft dat de film soms vlak is, maar ook dat de makers erin slagen 'dit oorlogsgegeven bevattelijk en draaglijk te maken voor een jong publiek, vrijwel zonder dat het aan ernst inboet. Ze doen dat door het realisme van een absurdistisch randje te voorzien.' Volgens Toma vertrouwt de film op 'de kracht van suggestie' en blijft geloofwaardig door het sterke spel van debutante Celeste Holsheimer. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 8718868821560

Titel Toen mijn vader een struik werd
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Nicole van Kilsdonk ; Celeste Holsheimer ; Joke van Leeuwen
Type materiaal DVD
Uitgave [Alblasserdam] : Red Square Film, [2017]
Overige gegevens 1 dvd-video (90 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Celeste Holsheimer. - Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld - Gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen - Videoversie van de film: Nederland : Lemming Film, 2016
ISBN 8718868821560
PPN 411859226
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Vluchtelingen
Taal Nederlands