'Poetin & Assad hebben ons leven gered'
Boek

'Poetin & Assad hebben ons leven gered' ([2017])/ Daniël Maes, samenstelling: Boudewijn van Houten ; redactie: Edwin Giltay

Dagboekaantekeningen van een in Syrie werkzame Vlaamse pater over het begin en de ontwikkeling van de Syrische burgeroorlog.

Aanwezigheid

Recensie

De burgeroorlog in Syrië is een ingewikkeld conflict, dat vanuit westers perspectief moeilijk te begrijpen is en vaak simpel wordt voorgesteld. Daarom is het van belang stemmen uit het gebied zelf te blijven horen, van vluchtelingen, van lokale journalisten en ook van lokale groepen. Een bijzonder geluid komt van de Vlaamse pater Daniël Maes. Deze moraaltheoloog is sinds 2010 leider van de priesteropleiding in een heropgebouwd antiek klooster in Syrië. Daardoor heeft hij het begin en de ontwikkeling van de burgeroorlog van nabij meegemaakt; zijn klooster werd belegerd door IS. Zijn 'journaals' die hij aan belangstellenden rondstuurde, zijn gebundeld en uitgegeven als dagboek tot 2013 (latere jaren zullen volgen). De titel van het boek geeft zijn standpunt weer: alleen Poetin en Assad hebben met Hamas Syrië gered en zij kunnen Syrië behoeden voor chaos en vernietiging. Iets wat we niet graag horen maar als stem van binnenuit serieus genomen moet worden - hoewel een kritische houding naar het regime Assad het boek evenwichtiger had gemaakt. Een bijdrage tot de geschiedschrijving van de recente historie van Syrië.

Specificaties

Nederlands | 9789492161420 | 264 pagina's

Titel 'Poetin & Assad hebben ons leven gered'
Auteur Daniël Maes
Secundaire auteur Boudewijn van Houten ; Edwin Giltay
Type materiaal Boek
Uitgave Groningen : Uitgeverij De Blauwe Tijger, [2017]
Overige gegevens 264 pagina's - illustraties - 22 cm
ISBN 9789492161420
PPN 411350595
Rubriekscode Syrië 945.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Burgeroorlogen; Syrië; Dagboeken
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Syrië

Relaties/Serie

Syrisch oorlogsdagboek
Boek

Syrisch oorlogsdagboek (2017-...)

vol. deel 1
Uitgeleend
Daniël Maes