De komst van Joachim Stiller
Boek

De komst van Joachim Stiller ([2016])/ Hubert Lampo, naverteld in eenvoudig Nederlands door Helene Bakker ; redactie en vormgeving: Eenvoudig Communiceren

Freek is journalist in Antwerpen, in 1958. Er gebeuren vreemde dingen in zijn leven. Droomt hij die of zijn ze echt? Verhaal in korte zinnen en makkelijke woorden.

Recensie

Een titel in de reeks 'Vlaamse reuzen': boeken van bekende Vlaamse auteurs, herschreven in eenvoudige taal. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen, 1958. De thema's: magisch realisme, angst voor het onbekende. De zinnen zijn redelijk kort, het lettertype is groot, er zijn geen illustraties. Achterin is een verklarende woordenlijst opgenomen (24 woorden). Dit boek is geschikt voor lezers die moeite hebben met taal en lezen, maar die wel de wereldkennis en cognitieve flexibiliteit hebben om te begrijpen dat het 'nu' in het boek de wereld van 1958 is en dat de oorlog waarnaar verwezen wordt de Tweede Wereldoorlog is. En die geen moeite hebben met een Joachim Stiller die vanuit het verleden brieven schrijft, maar ook de auteur is van een zeventiende-eeuwse Apocalyps en een overleden Amerikaanse soldaat. Is wat het oorspronkelijke boek waardevol maakte, voldoende behouden? De taal is aangepast, het boek is korter. Maar daardoor volgen gebeurtenissen en personen elkaar sneller op, ze worden minder uitgebreid beschreven. De complexe thema's komen in deze versie onvoldoende uit de verf. Het boek is daardoor misschien qua taalgebruik wel makkelijk leesbaar, maar niet qua inhoud. Met keurmerk Makkelijk Lezen.

Specificaties

Nederlands | 9789086962471 | 96 pagina's

Titel De komst van Joachim Stiller
Auteur Hubert Lampo
Instelling /Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam
Secundaire auteur Helene Bakker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, [2016] - [Brussel] : Lezen voor iedereen
Overige gegevens 96 pagina's - 21 cm
Annotatie Bewerking van de oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : J.M. Meulenhoff, (c)1960
ISBN 9789086962471
PPN 402220099
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Vlaamse reuzen
Boek

Vlaamse reuzen (2008-...)

vol.
Uitgeleend