De torens van Barchester
Boek

De torens van Barchester ([2017])/ Anthony Trollope, uit het Engels vertaald door Marijke Loots ; met een voorwoord van Maarten 't Hart

Als de geliefde bisschop van Barchester sterft, verwacht iedereen dat zijn zoon hem zal opvolgen, maar de keus valt op een ruggengraatloze bisschop wiens dominante vrouw samen met de nieuwe kapelaan de touwtjes in handen neemt.

Aanwezigheid

Recensie

Als de geliefde bisschop van Barchester sterft, verwacht iedereen dat zijn zoon, aartsdiaken Grantly, hem zal opvolgen. Maar door een politieke wisseling van de wacht, valt de keus op een vertegenwoordiger van de gereformeerde stroming in de Anglicaanse kerk, bisschop Proudie. Qua leiderschap een slappeling, met als gevolg dat zijn dominante vrouw samen met de nieuwe kapelaan Obadiah Slope probeert alles wat binnen haar ambitiescope ligt te manipuleren. Tot zij tegenover elkaar komen te staan bij de benoeming van een nieuwe regent voor het armenhuis, waar de goeiige Septimus Harding door een krantenhetze moest opstappen. Dat is alleen maar de hoofdlijn van deze heerlijk breed uitgesponnen 'dickensiaanse' roman met achterin een handzame lijst van personages voor als je de draad even kwijt bent. Want natuurlijk heeft dit verhaal allerlei zij- en bijlijnen die samen een humoristische, om niet te zeggen vileine satire vormen op kerk en maatschappij, waarbij ook de journalistiek een gevoelige veeg uit de pan krijgt. Maarten 't Hart leidt het aanstekelijk enthousiast in.

Specificaties

Nederlands | 9789086841486 | 528 pagina's

Titel De torens van Barchester
Auteur Anthony Trollope
Secundaire auteur Marijke Loots ; Maarten 't Hart
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij IJzer, [2017]
Overige gegevens 528 pagina's - portret - 24 cm
Annotatie Vertaling van: Barchester towers. - 1857
ISBN 9789086841486
PPN 411093673
Genre historische roman - humoristische roman
Taal Nederlands