Koning in Europa
Boek

Koning in Europa Oranje's gewaagde expeditie naar Londen in 1688 ([2017])/ Yolande van der Deijl

Op 15 november 1688 landde stadhouder prins Willem III (1650-1702) met een internationaal leger in Brixham in het zuiden van Engeland. Het kostte de Prins van Oranje 44 dagen om Londen te bereiken waar hij door een uitzinnige menigte werd verwelkomd. In april 1689 werd Willem, samen met zijn vrouw Mary Stuart II, gekroond tot koning van Engeland, Schotland en Ierland. Deze geschiedenis staat bekend als de Glorieuze Revolutie. Oranjes expeditie, zijn koningschap en de gevolgen voor Europa staan in dit boek centraal. Daarbij worden de politieke ontwikkelingen, de militaire onzekerheden en het lot van de koninklijke hoofdrolspelers belicht - dat Willem zich tijdens deze tocht met succes kon opwerpen tot koning, lag niet direct voor de hand. 'Koning in Europa' beschrijft de route die Willem en zijn legers in november en december van 1688 aflegden. In 27 hoofdstukken wordt de lezer langs de zogenaamde 'Orange Way' geleid, in de voetsporen van Willem IIIVerslag van de expeditie van stadhouder Willem III in 1688, in de vorm van een tocht langs de plaatsen die hij in Engeland passeerde.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. GESCHIEDENIS GROOT-BRITTANNIE 944.5 DEIJL

Recensie

De missie van stadhouder Willem III in 1688 was erop gericht Engeland in de oorlog tussen de overwegend protestantse Republiek en het katholieke Frankrijk te betrekken. Het doel was niet zijn schoonvader James II te verdrijven en zelf koning te worden. Een middel was het wél. Omdat de Engelse troepen vooral in het midden van Engeland en bij Londen lagen en Willem een zeeslag wilde vermijden, landde hij bij Brixham om zijn manschappen de tijd te geven te herstellen van de overtocht. De invasie was een regelrechte oorlogsverklaring. Bij deze Glorieuze Revolutie dolf James het onderspit. De auteur heeft het journaal van Constantijn Huygens jr., de secretaris van Willem, op deze route gevolgd en zo komen we te weten wie zijn reisgenoten waren, waar hij logeerde en zo wordt dit verhaal meer een reisgids. In 27 hoofdstukken trekken veel interessante figuren de aandacht. Met een katern zwart-witafbeeldingen, enkele Engelstalige bijlagen, lijsten van historische personen en bezienswaardigheden in Engeland en Ierland, een literatuuroverzicht en eindnoten. Boeiend geschreven met een erg originele aanpak, niet het zoveelste dertien-in-een-dozijn boek over Willem III.

Specificaties

Nederlands | 9789463383004 | 266 pagina's

Titel Koning in Europa : Oranje's gewaagde expeditie naar Londen in 1688
Auteur Yolande van der Deijl
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2017]
Overige gegevens 266 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463383004
PPN 412472457
Rubriekscode Groot-Brittannië 944.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Engeland; 17e eeuw ; Glorious Revolution (1688) ; Willem III (prins van Oranje, koning van Groot-Brittannië)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Groot-Brittannië (Engeland)