De blauwe vinvis
Boek

De blauwe vinvis (2017)/ Jenni Desmond, vertaling [uit het Engels]: Jesse Goossens

Een jongetje leest over het leven van de blauwe vinvis. Dit dier kan wel dertig meter lang worden en zijn bek is zo groot dat er wel vijftig mensen in kunnen staan. Prentenboek over de blauwe vinvis met korte informatie en sfeervolle kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Recensie

Een jongetje pakt een boek en begint te lezen over het grootste dier op aarde: de blauwe vinvis. Al gauw is hij verdiept in de weetjes over dat bijzondere zoogdier. Informatief prentenboek, waarin verhaal en informatie kunstig met elkaar zijn verweven. Uiterlijke kenmerken, leef- en eetwijze van de blauwe vinvis worden treffend en concreet uitgebeeld: zijn hart heeft de afmeting van een kleine auto; hij weegt evenveel als een stapel van 55 nijlpaarden. De tekst - prettig leesbaar en helder - is op wisselende lege kleurvlakken in de afbeeldingen geplaatst. 'Hydrofoon' en 'migreren' zijn woorden die wel nadere uitleg behoeven. De kleurrijke schilderingen die doorlopen over twee pagina's tonen alle facetten van het indrukwekkende dier, waarbij herkenbare vergelijkingen de werkelijke omvang verduidelijken. Het oog is op ware grootte geschilderd, alleen de garnaalachtige diertjes (krill) zijn helaas te groot afgebeeld. Speels detail is dat het jongetje - duidelijk te herkennen aan het kroontje op zijn hoofd - op bijna alle afbeeldingen voorkomt. De tekst in deze prentvertelling (ruim A4-formaat) staat in een grote letter. In het voorwoord geeft de auteur korte informatie over de blauwe vinvis, een beschermde diersoort. Ongewijzigde herdruk. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789047707462

Titel De blauwe vinvis
Auteur Jenni Desmond
Secundaire auteur Jesse Goossens
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave Rotterdam : Lemniscaat, 2017
Overige gegevens 39 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 30 cm
Annotatie Tekst en illustraties: Jenni Desmond - 1e druk Nederlandse uitgave: 2015 - Vertaling van: The blue whale. - Brooklyn, NY : Enchanted Lion Books, 2015
ISBN 9789047707462
PPN 412900610
Rubriekscode 598.91
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Blauwe vinvissen
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Walvissen