De troostelozen
Boek

De troostelozen (oktober 2017)/ Kazuo Ishiguro, vertaald [uit het Engels] door Bartho Kriek

Een vermaard musicus logeert in een hotel in Midden-Europa waar hij verschillende mensen ontmoet die zijn leven beïnvloeden.

Aanwezigheid

Recensie

De wereldberoemde pianist Ryder komt in een onduidelijke Europese stad aan waar hij een recital zal geven. Een zekere Miss Stratmann gaat over zijn agenda die hij overigens niet kent, maar hij is te beleefd om daar iets van te zeggen. Zo belandt hij in een benauwend web van (sociale) verplichtingen, afspraken waar hij geen weet van heeft en toezeggingen die hij en passant doet aan mensen die hem beleefd terroriseren met hun kruiperige verzoeken. Langzaam maar zeker blijkt dat hij verwacht wordt het culturele leven van de stad te redden met zijn optreden. 'De troostelozen' gaat over de beperkte vrijheid van een mens, over zelfbedrog, over geleefd worden, verbeeld in een bizarre, kafkaëske, nachtmerrieachtige wereld. De hotelportier Gustav, waarmee het boek opent, lijkt met zijn aandoenlijke beroepstrots sprekend op de butler Stevens uit 'The remains of the day', de verfilmde roman waarvoor Ishiguro (1954) in 1989 de Booker Prize kreeg. Een beangstigende en verstikkende karikatuur van wat Nescio 'het dal der plichten' noemde. Maar een fascinerende leeservaring voor geduldige lezers. Ishiguro ontving de Nobelprijs voor Literatuur 2017.

Specificaties

Nederlands | 9789025452513 | 580 pagina's

Titel De troostelozen
Auteur Kazuo Ishiguro
Secundaire auteur Bartho Kriek
Type materiaal Boek
Editie Vierde druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, oktober 2017
Overige gegevens 580 pagina's - 21 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Atlas, 1995 - Vertaling van: The unconsoled. - London : Faber & Faber, (c)1995
ISBN 9789025452513
PPN 413124037
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Musici
Taal Nederlands