Foute fantasiën
Boek

Foute fantasiën kleine filosofie van de ontvankelijkheid ([2017])/ Marjan Slob

Als overtuigd feministe die desondanks graag Bouquetromans leest, onderneemt de schrijfster een speurtocht naar zichzelf: 'waarom wil ik dat en wil ik dat wel willen?'

Aanwezigheid

Recensie

Waarom vinden ook hoogopgeleide, feministische vrouwen het heerlijk om te ontspannen met een boekje dat meestal wordt aangeduid met 'flutromannetje'? De auteur bekent zelf ook een liefhebster van deze lectuur te zijn, ondanks het feit dat de boekjes voorspelbaar, slecht geschreven en clichématig zijn en altijd gaan over onweerstaanbare mannen en onschuldige vrouwen. In een kritisch en persoonlijk onderzoek komt ze tot de conclusie dat zij de boekjes uit de Bouquetreeks waardeert, omdat ze van de heldinnen uit de boekjes kan leren ontvankelijk te zijn voor het sublieme: de bereidheid om je open te stellen voor de mogelijkheden die de wereld je biedt. Om dit aan te tonen gebruikt ze ideeën uit de filosofie van bijvoorbeeld Nietzsche en Wittgenstein en de sociale wetenschappen, maar ook heel persoonlijke voorbeelden die ze met veel humor en openheid brengt. Hoewel haar onderzoek pittig is, is haar taalgebruik verfrissend eenvoudig en direct, waardoor ze de lezer gemakkelijk bij haar gloedvolle betoog betrekt. Het is daardoor voor veel lezers een onweerstaanbaar en overtuigend boek.

Specificaties

Nederlands | 9789047710028 | 188 pagina's

Titel Foute fantasiën : kleine filosofie van de ontvankelijkheid
Auteur Marjan Slob
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : Lemniscaat, [2017]
Overige gegevens 188 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Herziene editie van: Foute fantasieën, of Kleine filosofie van de ontvankelijkheid. - 2007. - (De passie van...)
ISBN 9789047710028
PPN 412609320
Rubriekscode 829.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Triviaalliteratuur; Filosofische aspecten
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Triviaalliteratuur