Gezina Bobbeldina
Boek

Gezina Bobbeldina een lofzang op Shakespeare. : een ode aan de dwazen. : (toneelstuk voor 2 spelers) ([2017])/ Marieke Nijmanting

Een ooit beroemde maar nu oude actrice en een toneelknecht die weet hoe groots zij ooit was, vechten samen tegen vergane glorie.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. SCHRIJVERS EN BOEKEN NEDERLANDS 886 NIJM

Recensie

Marieke Nijmanting is kunstenares, creatief therapeute en schrijfster. Naast romans (o.a. de novelle 'De kluizenaar en de reiziger') schrijft zij vooral kinderboeken, en dan voornamelijk toneelbewerkingen. Daarin mixt ze bekende klassiekers tot een nieuw verhaal. Bijvoorbeeld 'Smoothie Shakespeare' (een topper) of 'Om op te vreten' of 'De Geheime Kersentuin'. In 'Gezina Bobbeldina' volgt ze een soortgelijk procedé, maar dit toneelstuk voor twee personages is wel degelijk bedoeld voor volwassenen. De grens tussen spel en ernst is moeilijker te trekken, maar de thema's zijn voor volwassenen, zoals oud en overbodig zijn, of misschien zelfs dementie. Dat is moeilijk uit te maken, omdat het verhaal (over een oudere actrice, met passages en thema's uit 'Macbeth', 'Midzomernachtsdroom', 'Romeo en Julia', 'Veel gedoe om niets' en 'De Storm') een schimmig spel is tussen een Hij en een Zij, die wel of niet ook geliefden zijn. De dialoog is snel, scherp, prikkelend en leest zeer vlot, als een novelle eventueel. Als toneeltekst is het interessant materiaal voor amateurs en dramastudenten.

Specificaties

Nederlands | 9789492210449 | 67 pagina's

Titel Gezina Bobbeldina : een lofzang op Shakespeare. : een ode aan de dwazen. : (toneelstuk voor 2 spelers)
Auteur Marieke Nijmanting
Type materiaal Boek
Uitgave [Stuifzand] : UITGEVERIJ XSEBRA BV, [2017]
Overige gegevens 67 pagina's - 21 cm
ISBN 9789492210449
PPN 411180673
Rubriekscode Nederlands 886
Taal Nederlands
PIM Rubriek Theater en Film
PIM Trefwoord Toneel