Het reuzenradmysterie
Boek

Het reuzenradmysterie (2017)/ Siobhan Dowd, uit het Engels vertaald door Tjalling Bos

Ted (12, ik-figuur) en Kat zien hun neef Salim in een reuzenrad stappen, maar zien hem er niet uitkomen. De autistische Ted is vastbesloten om uit te vinden waar zijn neef is gebleven. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Teds tante Gloria en zijn neef Salim gaan verhuizen naar New York, maar voordat het zover is, brengen ze nog een bezoekje aan Ted en zijn ouders in Londen. Ted en zijn oudere zus Kat zien Salim plaatsnemen in het enorme reuzenrad The London Eye, maar hij komt vervolgens niet meer naar buiten. Het perspectief ligt bij de 12-jarige Ted, die autistisch is. Hij weet álles over het weer en over wetenschap, maar met mensen en emoties heeft hij moeite. Ted is heel opmerkzaam en ziet dingen die anderen niet zien, en andersom. Hij heeft zo zijn eigen ideeën over waar Salim is en gaat op onderzoek uit. Ted is een sympathieke jongen met een altijd zeer verrassende visie op de wereld, wat het spannende verhaal uittilt boven andere detectiveverhalen. De vergelijking met Mark Haddons 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht', waarin ook een jonge autistische hoofdpersoon een mysterie probeert te ontrafelen, is onvermijdelijk. Van een veelbekroonde, jong overleden auteur, bekend van 'Een helle kreet'* voor jongeren. Vlag en Wimpel (tekst) 2011. Voor detectiveliefhebbers vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789000358977 | 222 pagina's

Titel Het reuzenradmysterie
Auteur Siobhan Dowd
Secundaire auteur Tjalling Bos
Type materiaal Boek
Editie Zesde druk;
Uitgave Houten : Van Goor, 2017
Overige gegevens 222 pagina's - 23 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 2010 - Vertaling van: The London eye mystery. - London : The Random House Group, (c)2007
ISBN 9789000358977
PPN 410915610
Genre detectiveroman
Thematrefwoord Verdwijningen ; Autisme
Taal Nederlands