De ultieme bron
Boek

De ultieme bron over de eigen geest en bewustzijn ([2017])/ inleiding en vertaling: Sjon Van der Tol, met een advies voor beoefening door Longchen Rabjampa

Eerste Nederlandstalige vertaling van een boeddhistische tantrische tekst uit de 8e eeuw en van een handleiding uit de 14e eeuw van een Tibetaanse meester.

Aanwezigheid

Recensie

De oudste school in het Tibetaans boeddhisme, de Nyingma traditie, is geïnspireerd door een tantrische tekst 'De Ultieme Bron' geschreven rond de 8e eeuw. Thans verschijnt daarvan voor het eerst de integrale tekst in het Nederlands. De basis, die als een leidmotief door de hele tekst loopt, is: Verlichting, einddoel van elke boeddhist, moet niet té ver gezocht worden en zeker niet buiten de geest en de persoon om. Opperste zuiverheid en bevrijding zijn in elke persoon aanwezig, namelijk in zijn geest, die in staat is een volmaakte wereld te creëren. De principes van 'De Ultieme Bron' zijn aldus tijdloos, actueel en los van religie en geloof. Drie tantra's, verdeeld over 84 korte hoofdstukken moeten deze theorie staven. Praktisch hierbij zijn de appendices achter in het boek. Appendix A geeft een thematisch overzicht met samenvatting van de 84 hoofdstukken. Appendix B is een 'praktijkgids', geschreven door de 14e-eeuwse Tibetaanse meester Longchen Rabjampa, een soort handleiding om de 'Ultieme Bron' toe te passen. Een verklarende woordenlijst en bibliografie sluiten dit bijzondere boek af. Uniek in het genre.

Specificaties

Nederlands | 9789402166095

Titel De ultieme bron : over de eigen geest en bewustzijn
Secundaire auteur Sjon van der Tol ; Longchen Rabjampa
Type materiaal Boek
Uitgave [Nederland] : Uitgeverij Ka.Dag, [2017]
Overige gegevens XXXVIII, 286 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Vertaling van de dzogchen tantra getiteld: Kunjed gyalpo
ISBN 9789402166095
PPN 412487152
Rubriekscode 214.35
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tibetaans boeddhisme
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Tibetaans boeddhisme