Een politiek van vijandschap
Boek

Een politiek van vijandschap ([2017])/ Achille Mbembe, vertaling [uit het Frans] Ellis Booi

Betoog over de Aarde als leefgebied voor allerlei levensvormen waaronder de mens, waardoor problemen zoals identiteit, natiestaten en grensmuren opeens futiel zijn.

Aanwezigheid

Recensie

De liberale democratie is in essentie een systeem voor gelijkgestemden en laat recent meer en meer tekenen van exclusie en vijandschap zien tegenover steeds meer andersgezinden, die vervolgens ook zonder rechten blijven. Dat houdt de auteur, verbonden als docent geschiedenis en politieke filosofie aan diverse gerenommeerde Amerikaanse en Afrikaanse universiteiten, de lezer in zijn indringend exposé voor. Als er niets verandert, komen democratieën daarmee vanzelf aan het eind van hun levensfase. Mbembe (1957) wijst erop dat de mens in feite niet meer is dan een passant naast vele andere levensvormen in de lange historie van het universum. Zie de wereld als een gezamenlijk leefgebied voor allerlei levensvormen, waarin de mens optreedt als een tijdelijke reiziger. Voor voorbijgangers van deze aard zouden vraagstukken over identiteit, natiestaten en torenhoge grensmuren futiel en onbelangrijk moeten zijn. Langs deze lijn van redeneren kan een nieuwe politiek ontstaan en kan wellicht democratie nieuw leven worden ingeblazen. Met bronverwijzingen.

Specificaties

Nederlands | 9789058758170 | 247 pagina's

Titel Een politiek van vijandschap
Auteur Achille Mbembe
Secundaire auteur Ellis Booi
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Boom, [2017]
Overige gegevens 247 pagina's - 22 cm
Annotatie Hoofdstuk 3 komt niet uit de oorspronkelijk Franstalige publicatie, maar verscheen als essay onder de titel 'Necropolitics' - Met literatuuropgave - Vertaling van: Politiques de l'inimitié. - Paris : Editions La Découverte, (c)2016
ISBN 9789058758170
PPN 410927910
Rubriekscode 330.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Politieke filosofie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Politieke filosofie