Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Voorbij de dijken
Boek

Voorbij de dijken hoe Nederland met het water werkt ([2017])/ Marinke Steenhuis, Paul Meurs, fotografie: Tineke Dijkstra, Siebe Swart ; cartografie en infographics: Mijs Cartografie en Vormgeving ; tekstredactie Bookmakers

Informatie in woord en beeld over grote waterbouwkundige projecten die op basis van nieuwe inzichten in het waterbeheer ontworpen zijn en in de periode 1995-2050 in Nederland ter bescherming tegen overstromingen uitgevoerd en gepland zijn.

Aanwezigheid

Recensie

De strijd tegen overstromingen is in Nederland een nieuw stadium ingegaan. Aan de hand van dertig projecten ter bescherming tegen hoogwater van zee en rivieren wordt uitgelegd hoe de puur technische benadering van vroeger is veranderd naar oplossingen waarin meerdere belangen worden meegewogen. In de nieuwe aanpak wordt ook aandacht besteed aan landschap, ecologie, cultuurhistorie, natuur, recreatie, landbouw en beleving. Dit heeft geleid tot innovatieve oplossingen waarbij de strijd tégen het water is veranderd in een aanpak mét het water. Ook de gevolgen van de klimaatverandering zijn meegenomen. Wanneer alle ingrepen in 2050 gereed zijn, zal de kans op overlijden door een overstroming kleiner zijn dan 1:100.000 per jaar. Unieke kleurenfoto's van voor en na de ingrepen (verdeeld over het hele land) ondersteunen de zeer informatieve en uiterst goed geschreven tekst. De uitgave (met steun van het Ministerie van Infrastuctuur en Milieu) is op op iets groter dan A4-formaat gedrukt, waarbij met name de luchtfoto's verbazingwekkend scherp zijn. Het betreft de periode 1995-2050 vanaf de problemen met de grote rivieren. De vele foto's, kaarten en achtergronden maken het een kijk- en leesboek, maar ook bijna een naslagwerk. Met literatuuropgave. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789462083837 | 256 pagina's

Titel Voorbij de dijken : hoe Nederland met het water werkt
Auteur Marinke Steenhuis
Instelling /Bookmakers, Nijmegen ; /Mijs Cartografie en Vormgeving
Secundaire auteur Paul Meurs ; Tineke Dijkstra ; Siebe Swart
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : nai010 uitgevers, [2017]
Overige gegevens 256 pagina's - illustraties - 31 cm
Annotatie Uitgave kwam mede tot stand met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu - Met literatuuropgave
ISBN 9789462083837
PPN 410742422
Rubriekscode 699.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Waterhuishouding; Nederland ; Dijken; Nederland
Trefwoord Gelderland
Brakel
Culemborg
Lent
Millingerwaard
Nijmegen
Pannerden
Renkum
Veessen
Wageningen
Waterstaatswerken
Overheidsbeleid
Natuurbeheer
Dijken
Overstromingen
Overzetveren
Stuwen
Tunnels
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Waterhuishouding