De reis van Syntax Bosselman
Boek

De reis van Syntax Bosselman verhalen over de slavernij ([2018])/ Arend van Dam, met illustraties van Alex de Wolf

Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Het maakt indruk, de wijze waarop in dit fraai vormgegeven boek de context wordt geschetst van het Nederlandse slavernijverleden. Dit gebeurt via persoonlijke verhalen, het aanbrengen van een geschiedkundige lijn, de hervertelling van gebeurtenissen, op basis van feitelijke documentatie, maar ook reflectie op het slavernijverleden aan de hand van analyse en duiding. Bijzonder is dat je dit vrij dikke boek niet in zijn geheel hoeft te lezen. Zo is bv. de vertelling te volgen van de hoofdpersoon Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten een plek krijgt op de Wereldtentoonstelling in Amsterdam. Een tweede verhaallijn betreft hervertelde historische gebeurtenissen, waarbij de rol van Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen, Johan Maurits van Nassau en anderen niet gespaard wordt. Ook is het verhaal de weerslag van een zoektocht naar feitenmateriaal. Zwart-witfoto's van o.a. personen en schilderijen illustreren het geheel. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een zwart-wittekening. Steunkleur is een lichte tint sepia. Het imponerende boek mag in geen enkele collectie ontbreken. Meesterwerk van een in het historische domein uitblinkend auteur. Sluit goed aan bij de huidige discussie over de rol van Nederlandse historische figuren bij de slavernij. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789000359158 | 298 pagina's

Titel De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
Auteur Arend van Dam
Secundaire auteur Alex de Wolf
Type materiaal Boek
Uitgave Houten : Van Holkema & Warendorf, [2018]
Overige gegevens 298 pagina's - gekleurde en zwart-wit illustraties - 24 cm
ISBN 9789000359158
PPN 413491366
Rubriekscode 904.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; 19e eeuw ; Slavenhandel; Nederland; 19e eeuw ; Wereldtentoonstelling (Amsterdam, 1883)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij