De mens, een handleiding
Boek

De mens, een handleiding een monnik, een neurowetenschapper en ik (2018)/ Ruby Wax, vertaald door Henriëtte Gorthuis

Gids voor mindfulness, gebaseerd op cognitieve therapie, met onder meer interviews met een neurowetenschapper en een boeddhistische monnik over hoe geest en brein werken.

Aanwezigheid

Recensie

Haar interviews waren gewaagd en als comédienne was zij geslaagd, tot meerdere depressies maakten dat de auteur een zoektocht begon naar de voor haar juiste therapie. Zij vond die in mindfulness. In 2013 haalde ze haar master in Oxford en begon les te geven en boeken te schrijven over dit onderwerp. Humor, eerlijkheid en (eigen)wijsheid kenmerken haar stijl en zo passeren onderwerpen als gedachten, emoties, compassie, relaties, seks en verslavingen de revue, gekoppeld aan haar eigen ervaringen. Aan het eind van ieder hoofdstuk interviewt zij een neurowetenschapper en een monnik, die mindfulness ziet als basis van het bestaan. Dat zijn de meest verrassende en vernieuwende gedeelten van het boek. Aan de hand van de diverse onderwerpen staan mindfulnessoefeningen beschreven. Een literatuurverantwoording (een lange lijst) en register ontbreken niet. Het boek is populairwetenschappelijk (met ferme nadruk op het eerste deel van het woord, haar zelfspot wordt soms een maniertje), maar zeer toegankelijk en het geeft een goed beeld van de praktijk van mindfulness.

Specificaties

Nederlands | 9789000361106 | 283 pagina's

Titel De mens, een handleiding : een monnik, een neurowetenschapper en ik
Auteur Ruby Wax
Secundaire auteur Henriëtte Gorthuis
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Houten : Spectrum, 2018
Overige gegevens 283 pagina's - foto - 22 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: How to be human. - Penguin Life, 2018
ISBN 9789000361106
PPN 413369196
Rubriekscode 172
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zelfverwerkelijking
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Zelfverwerkelijking