Democratische zegen of vloek?
Boek

Democratische zegen of vloek? aantekeningen bij het referendum ([2017])/ Frank Hendriks, Koen van der Krieken & Charlotte Wagenaar

Overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het referendum, de (theoretische) mogelijkheden voor toepassing en de toegevoegde waarde voor het democratisch bestel.

Aanwezigheid

Recensie

Het referendum is een middel om kiezers uitspraken te laten doen over politieke kwesties. Het gebruik ervan in Nederland is beperkt en niet onomstreden. Dit boek beschrijft de ontstaansgeschiedenis en de mogelijkheden die er op referendumgebied zijn. Het gaat in op de varianten, de gepercipieerde voor- en nadelen, de relatie met de representatieve democratie en andere controverses. Ook zijn er nuttige vergelijkingen gemaakt met Zwitserland, de bakermat van het referendum, en Californië. De analyse is een genuanceerd betoog waarin de auteurs niet sterk positie kiezen, maar de lezer argumenten aanreikt die hij zelf kan wegen. Zij zien enige ruimte in Nederland, maar die moet met 'wijsheid' gebruikt worden, door vooral 'leerruimte' te creëren. En door de mogelijkheid te benutten het bestuur te controleren via andere mechanismen (toezicht, jurering en dergelijke). Het boek bevat veel bronverwijzingen in eindnoten, een literatuurlijst en register.

Specificaties

Nederlands | 9789462987050 | 229 pagina's

Titel Democratische zegen of vloek? : aantekeningen bij het referendum
Auteur F. Hendriks
Secundaire auteur Koen van der Krieken ; Charlotte Wagenaar
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Amsterdam University Press, [2017]
Overige gegevens 229 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met index, literatuuropgave
ISBN 9789462987050
PPN 411923722
Rubriekscode 330.99
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Referenda; Kritiek