Abortus, schaamte en schuld
Boek

Abortus, schaamte en schuld wat vrouwen vertellen en waarom zij zwijgen ([2017])/ Renate Günther-Greene, uit het Duits vertaald door: Dr. Dipl. Übers. Y. van den Akker-Savelsbergh

Vrouwen die kort of langer geleden abortus provocatus hebben ondergaan, vertellen openhartig over de impact daarvan op hun leven.

Aanwezigheid

Recensie

De Duitse wetgeving aangaande abortus provocatus (opzettelijke afbreking van de zwangerschap door medisch ingrijpen) legt andere accenten dan de Nederlandse, bijvoorbeeld waar het gaat om de grens: in Duitsland hanteert men de 12-wekengrens, in Nederland mag het tot 24 weken. Bij de wet geregeld, maar toch omgeven door schuld en schaamte. Dit boek beoogt het maatschappelijke en persoonlijke taboe te doorbreken en pleit voor betere begeleiding, met inbegrip van de uitwerking die deze daad heeft op de vrouw, soms na tientallen jaren nog. De auteur put uit eigen ervaring. Het was moeilijk vrouwen te vinden die erover wilden spreken, maar het is gelukt een diversiteit aan ervaringen te bundelen. In interviewvorm. Door de manier van vragen zijn de verhalen indringend en roepen (meestal) begrip op voor genomen beslissingen. Een pleidooi ook voor goede voorlichting en anticonceptie. Abortus provocatus wordt frequent toegepast. Het boek beantwoordt aan zijn doel: het zet je aan het denken. De vertaling laat wel iets te wensen over. Er is ook een documentaire van de auteur over dit onderwerp. Een must voor mensen die beroepshalve betrokken zijn bij de fysieke, psychische of ethische kant. Daarbij een steun voor vrouwen die abortus ondergingen.

Specificaties

Nederlands | 9789463383325 | 176 pagina's

Titel Abortus, schaamte en schuld : wat vrouwen vertellen en waarom zij zwijgen
Auteur Renate Günther-Greene
Secundaire auteur Y. van den Akker-Savelsbergh
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2017]
Overige gegevens 176 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Tabu Abtreibung : Was Frauen fühlen und warum sie schweigen
ISBN 9789463383325
PPN 413339629
Rubriekscode 615.55
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Abortus
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Abortus