Lezen in de Lage Landen
Boek

Lezen in de Lage Landen studies over tien eeuwen leescultuur (2017)/ onder redactie van Wim van Anrooij & Paul Hoftijzer

Historische artikelen over lezen, leesgewoonten, uitgevers en schrijvers in Nederland en Vlaanderen vanaf de middeleeuwen tot heden.

Aanwezigheid

Recensie

Gelegenheidsuitgave bij het afscheid van Berry Dongelmans (1952), neerlandicus en boekwetenschapper, van de Universiteit Leiden in november 2017. De bijdragen in deze geïllustreerde bundel zijn geschreven door 38 vakgenoten uit Nederland en België en beslaan tien eeuwen leesgeschiedenis. Het begint bij handschriften in de middeleeuwen en eindigt bij het hedendaagse digitale schermlezen. De teksten zijn zeer divers qua onderwerp, maar gespecialiseerd in de uitwerking. Rode draad is lezen en leescultuur in de breedste zin van het woord. De teksten gaan bijvoorbeeld over marges bij handschriften, zusterboeken, secreetboeken, pamfletten over Napoleon, schoolboeken, lees- en winkelbibliotheken, leesgezelschappen (in Nederlands-Indië), uitgeverijen, schrijvers, voorlezen (in de klas en in refters van kloosters) of lezen na de schermrevolutie. Ook onderzoeken naar individuele werken van Couperus, Multatuli of het funeraire boek (boeken op begraafplaatsen) komen aan de orde. De korte essays zijn vooral bedoeld voor vakgenoten en hebben een wetenschappelijke insteek. Met illustraties, een literatuuroverzicht en index.

Specificaties

Nederlands | 9789087046675 | 299 pagina's

Titel Lezen in de Lage Landen : studies over tien eeuwen leescultuur
Secundaire auteur Wim van Anrooij
Type materiaal Boek
Uitgave Hilversum : Verloren, 2017
Overige gegevens 299 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, index
ISBN 9789087046675
PPN 413304485
Rubriekscode 684.98
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Leesgewoonten; Nederland; Opstellen ; Leesgewoonten; Vlaanderen; Opstellen
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Leesgewoonten