Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
Twee breinen
Boek

Twee breinen Daniel Kahneman en Amos Tversky: een vriendschap die ons denken veranderde ([2018])/ Michael Lewis, uit het Engels vertaald door Robert Neugarten

Inleiding tot het leven en denken van twee Israelische psychologen die baanbrekende ideeen ontwikkelden over het menselijk denken en de perceptie van de realiteit.

Aanwezigheid

Recensie

De briljante schrijver Michael Lewis (1960) onderzoekt de innige vriendschap die zich ontwikkelde tussen de twee Israëlische psychologen Daniel Kahneman en Amos Tversky, twee genieën ('twee breinen') geobsedeerd door de menselijke geest. Ze vormden een psychologische theorie van de geest met vergaande gevolgen voor ons denken en perceptie van de realiteit. Hun ideeën over het menselijk oordeel en het nemen van beslissingen hebben een grote invloed uitgeoefend op de psychologie en op het realistischer maken van de economische wetenschap door deze te voorzien van inzichten betreffende psychologische invloeden. Ze toonden aan hoe de menselijke geest bij oordelen zich vaak vergist. Hun onderzoek toonde aan dat zelfs de beste statistici hun oordelen en beslissingen veel sterker laten beïnvloeden door emotie dan door cijfers en rationale analyse. Er wordt een ommekeer te weeg gebracht in de Big Data-studies en de vergevorderde op wetenschap gebaseerde geneeskunde en in de nieuwe benadering van overheidsregulering. Met bronvermeldingen (literatuurverwijzingen) per hoofdstuk. Geen illustraties. Een zeer actueel boek over onder andere de besluitvorming van de mens en de vergaande consequenties daarvan voor diverse disciplines.

Specificaties

Nederlands | 9789044539141 | 383 pagina's

Titel Twee breinen : Daniel Kahneman en Amos Tversky: een vriendschap die ons denken veranderde
Auteur Michael Lewis
Secundaire auteur Robert Neugarten
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, [2018]
Overige gegevens 383 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: The undoing project : a friendschip that changed our minds. - W.W. Norton & Company, (c)2017
ISBN 9789044539141
PPN 413680088
Rubriekscode 414.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kahneman, Daniel ; Tversky, Amos ; Denken
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Psychologie