't Is hier een gekkenhuis
Boek

't Is hier een gekkenhuis de ommezwaai in de geestelijke gezondheidszorg ([2018])/ Koos Neuvel & Caroline de Pater

Verslag over de recente veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg op basis van verhalen van clienten en hulpverleners.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek gaat over de veranderingen die sinds 2012 worden doorgevoerd in de geestelijke gezondheidszorg: minder opvang van mensen met psychische problemen in afgezonderde klinieken en meer aandacht voor 'herstel' van mensen in de thuissituatie. Cliënten zouden zoveel mogelijk de regie over het eigen leven moeten voeren en moeten leren leven met hun beperkingen. De auteurs hebben in 2016 en 2017 gemiddeld twee dagen per week rondgelopen in een anonieme regionale GGZ-instelling en daarbij gesproken met cliënten en hulpverleners. Hun boek is het goed leesbare verslag van wat zij aantroffen. Dat levert een heel wisselend beeld op. Door concrete personen te volgen krijg je als lezer een goed beeld van de ingrijpende gevolgen voor cliënten en hulpverleners van de revolutionaire wijziging van beleid, onder invloed van bezuiniging en de 'herstel'-beweging. Je ziet de successen, maar ook de grote problemen. Het boek is goed gedocumenteerd, met een uitgebreide literatuurlijst. De auteurs zijn respectievelijk journalist/schrijver en iemand die als zelfstandige aan zorginnovatie werkt.

Specificaties

Nederlands | 9789057598968 | 286 pagina's

Titel 't Is hier een gekkenhuis : de ommezwaai in de geestelijke gezondheidszorg
Auteur Koos Neuvel
Secundaire auteur Caroline de Pater
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Podium, [2018]
Overige gegevens 286 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789057598968
PPN 417062303
Rubriekscode 606.86
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychiatrische patiënten; Zelfredzaamheid; Verhalen ; Zelfredzaamheid; Psychiatrische patiënten; Verhalen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychiatrie