Het jungleboek
Boek

Het jungleboek ([2016])/ Rudyard Kipling & Quentin Gréban, bewerkt en ingekort door Xavier Deutsch ; vertaling uit het Frans: Annelies Kin

Het kleine mensenkind Mowgli wordt in de jungle van India opgevoed door wolven. Hij leert daar de wetten van de wildernis kennen en gehoorzamen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Recensie

Ingekorte, rijk geïllustreerde versie in groot formaat over Mowgli, een jongen die opgroeit bij de dieren in de Indische jungle. Beschermd door de wolvenclan en de panter Bagheera, is het vooral Baloe de beer die Mowgli voldoende leert over de wetten van de jungle om zich te kunnen beschermen. De tekst is verdeeld over vier hoofdstukken, waarbij gebruikgemaakt is van de verleden tijdsvorm en dialogen. Slordigheden bemoeilijken hier en daar de leesbaarheid. De schrijfstijl is emotioneel sturend en enigszins oubollig en beschouwend. Er wordt af en toe gescholden, wat discutabel kan zijn. De tientallen aquarelpentekeningen over enkele en dubbele pagina's waarin Mowgli steeds ouder wordt, zijn dynamisch en sfeerverhogend. Er is gewerkt met duidelijke lichaamstaal, fraaie tinten, inzoomen, subtiele belichting en verschillende vormen van perspectief. Fraai vormgegeven uitgave naar het klassieke jeugdboek uit 1932 en niet naar de Disney-variant. De welpen-/kaboutertak van Scouting maakt nog steeds gebruik van de belangrijkste dierfiguren. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044828818

Titel Het jungleboek
Auteur Quentin Gréban
Secundaire auteur Rudyard Kipling ; Xavier Deutsch ; Annelies Kin
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Clavis, [2016]
Overige gegevens 108 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 33 cm
Annotatie Vertaling van: Le livre de la jungle. - Namen : Éditions Mijade, (c)2016
ISBN 9789044828818
PPN 407445145
Genre dierenleven - avonturenroman
Thematrefwoord Wilde dieren ; Vriendschap ; Oerwouden ; India
Taal Nederlands