Oude demonen, nieuwe goden
Boek

Oude demonen, nieuwe goden Tibetaanse verhalen ([2018])/ samenstelling Tenzin Dickie, uit het Engels vertaald door Anneke Bok

Bundel Tibetaanse verhalen die verschillen qua stijl, compositie en sfeer, maar waarin thema's als de natuur, de traditionele leefwijze, politiek en corruptie, ballingschap en de verschillende invullingen van het Tibetaans boeddhisme steeds terugkeren.

Aanwezigheid

Recensie

De Tibetaanse Tenzin Dickie woont in de USA, waar ze aan de Columbia University literair vertalen en creatief schrijven volgde. Ze vertaalt uit het Tibetaans en is dichter en essayist. Voor deze bundel selecteerde ze 21 Tibetaanse verhalen die in de laatste 30 jaar werden gepubliceerd. Wat betreft stijl, compositie en sfeer zijn de verhalen erg verschillend, maar bepaalde thema's komen steeds terug: de overweldigende maar ook genadeloze natuur, de druk op de traditionele leefwijzen, de spanning tussen een sedentair en nomadisch leven, de politieke context en corruptie, het leven in ballingschap en het verlangen naar de geboortestreek, de vele invullingen van het Tibetaans boeddhisme, de verering van lokale godheden, het kloosterleven, de offercultus. In zijn geheel geeft deze bundel niet alleen een boeiend beeld van de moderne Tibetaanse literatuur maar ook een interessante blik op het leven van gewone Tibetanen.

Specificaties

Nederlands | 9789044539561 | 301 pagina's

Titel Oude demonen, nieuwe goden : Tibetaanse verhalen
Auteur Tenzin Dickie
Instelling /Oxfam Novib
Secundaire auteur Anneke Bok
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : De Geus, [2018] - [Den Haag] : Oxfam Novib
Overige gegevens 301 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Old demons, new deities. - OR Books LLC, (c)2017
ISBN 9789044539561
PPN 411208330
Genre verhalenbundel
Thematrefwoord Tibet
Taal Nederlands