De Wannseeconferentie
Boek

De Wannseeconferentie de weg naar de Endlösung ([2018])/ Peter Longerich, vertaald [uit het Duits] door Fred Reurs

Reconstructie van de voorgeschiedenis en het verloop van de Wannseeconferentie op 20 januari 1942 (tijdens de Tweede Wereldoorlog), waarbij de nationaalsocialisten besloten tot een volledige uitroeiing van de joden. Met de oorsponkelijke notulen van deze bijeenkomst.

Aanwezigheid

Recensie

Historicus Peter Longerich, die eerder biografieën schreef over Himmler, Goebbels en Hitler, ziet in deze studie de Wannsee-conferentie (20 januari 1942) als duidelijk onderdeel van de Holocaust. Hier werd besloten tot een 'Endlösung' voor het 'jodenvraagstuk'. De oorspronkelijke jodenverwijdering werd onder invloed van omstandigheden jodenvernietiging. Longerich reconstrueert de voorgeschiedeni en het verloop van de conferentie en toont de besluitvorming als een machtsstrijd. Massa-executies en deportaties in het oosten dreven de besluitvorming in de richting van jodenvernietiging. Naast de originele Duitse vergadernotulen (als bijlage in facsimile opgenomen), de vertaling daarvan en een toelichting daarop, is er aandacht voor verklaringsmodellen van de Holocaust. Met eindnotenapparaat, literatuurlijst en register op plaatsen en personen. Geschikt voor lezers met enig inzicht in de Holocaust en het nationaalsocialisme.

Specificaties

Nederlands | 9789000358854 | 213 pagina's

Titel De Wannseeconferentie : de weg naar de Endlösung
Auteur Peter Longerich
Secundaire auteur Fred Reurs
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Houten : Spectrum, [2018]
Overige gegevens 213 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Wannseekonferenz : der Weg zur "Endlösung". - Munchen : Pantheon Verlag, 2016
ISBN 9789000358854
PPN 410840602
Rubriekscode 928
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wannsee-conferentie
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Jodenvervolging