Ze denken dat we nog klein zijn
Boek

Ze denken dat we nog klein zijn (2017)/ Julijana Matanovic en Anka Doric, vertaling [uit het Kroatisch] en bewerking Sanja Kregar ; redactie Hedda Maria Post

De moeder van de Kroatische Matija (15, ik-figuur) wordt ziek. Juist op dat moment ontmoet Matija voor het eerst haar vader. Kan ze haar ouders samenbrengen? Met uitgebreide uitleg over baarmoederhalskanker en het voorkomen hiervan. Vanaf ca. 13 t/m 16 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Matija (15, ik-figuur) rondt de basisschool af, zoals in Kroatië gebruikelijk is. Het einde van de basisschool wordt gevierd en ze maakt zich klaar voor het vervolgonderwijs. Matija houdt van breakdance en voetbal, niet van mode. Ze woont samen met haar moeder en oma; haar vader kent ze niet. Matija's moeder wordt ziek en belandt in het ziekenhuis. Juist op dat moment verschijnt plotseling haar vader. Matija wil haar vader leren kennen en haar ouders samenbrengen. Maar ze wil ook alles weten over de ziekte van haar moeder. Ze doorzoekt het internet, maar wordt niet veel wijzer. Een vrouwelijke arts helpt haar en snijdt ook het onderwerp aan over vroege seksuele contacten. Het verhaal wordt door Matija in spreektaal verteld. In het tweede deel legt een arts in de vorm van 25 vragen en antwoorden uit hoe besmetting met HPV voorkomen kan worden en wat de inenting tegen baarmoederhalskanker inhoudt. Appendix met een verwijzing naar het RIVM voor meer informatie over het uitstrijkje. Tot slot een literatuurlijst en informatie over de auteur, arts en vertaler. In de Nederlandse vertaling staan helaas taalfouten en de zinnen lopen niet altijd even soepel ('Als het einde schooljaar nadert'). In Kroatië een populair boek onder jongeren. Ontving meerdere prijzen. Vanaf ca. 13 t/m 16 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789492160119 | 219 pagina's

Titel Ze denken dat we nog klein zijn
Auteur Julijana Matanović
Secundaire auteur Anka Doric ; Sanja Kregar ; Hedda Maria Post
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : KLIN, 2017
Overige gegevens 219 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: One misle da smo male. - Zagreb : Mozaik Kniga, 2011
ISBN 9789492160119
PPN 413979083
Rubriekscode 605.91
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Baarmoederhalskanker
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Gynaecologische kanker