Het vrouwtje van Stavoren
Boek

Het vrouwtje van Stavoren ([2017])/ geschreven door Arthur Japin, bewerkt door Peter Smit ; geïllustreerd door Jan Cleijne

Frouwkje, ofwel het vrouwtje van Stavoren, denkt dat ze haar geliefde, een matroos, kwijt is. Ze heeft veel verdriet, al haar goud maakt haar ook niet gelukkig. Prentenboekje naar de bekende sage, met sfeervolle kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

In dit deel uit 'Een luxe gouden boekje' schreef de bekende auteur Arthur Japin in opdracht van het Zuiderzeemuseum zijn eigen versie van het verhaal van 'Het vrouwtje van Stavoren'. De oude sage verklaart de ondergang van het eens zo welvarende havenstadje Stavoren. Als straf voor de hebzucht van een rijke koopmansvrouw zou de haven zijn dichtgeslibd. Arthur Japin verweeft dit gegeven in een romantisch liefdesverhaal. We leren het vrouwtje van Stavoren kennen als het jonge meisje Frouwkje dat verliefd wordt op een zeeman. Kort na hun verloving slaat hij overboord. Boos om haar lot stort Frouwkje zich op de handel, waarbij ze alle menselijkheid uit het oog verliest. Net als in de oorspronkelijke sage wordt haar hebzucht bestraft, maar hier leert ze uiteindelijk haar lesje en vindt ze haar verloren geliefde terug. Hij blijkt de zwerver te zijn wiens voorspelling ze eerder in de wind sloeg. Dit sfeervolle verhaal is voorzien van Anton Pieckachtige illustraties en heeft een doelgroep die wat ouder is dan die van de meeste Gouden Boekjes. Een van de weinige bewerkingen van deze bekende sage. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789047625162

Titel Het vrouwtje van Stavoren
Auteur Arthur Japin
Instelling /Stichting Rijksmuseum Het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
Secundaire auteur Peter Smit ; Jan Cleijne
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Rubinstein, [2017]
Overige gegevens 28 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 20 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
ISBN 9789047625162
PPN 416204961
Rubriekscode Fries 863
Taal Nederlands
PIM Rubriek Sprookjes en Volksverhalen
PIM Trefwoord Legenden

Relaties/Serie

Gouden boekjes
Boek

Gouden boekjes (1953-...)

vol.
Uitgeleend